Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor Parlamentarne skupštine za obranu i sigurnost NATO-a u nedjelju je u Reykjaviku usvojio prijedlog rezolucije kojom se pozivaju vlade članica Saveza da na summitu sljedeće godine u Bukureštu upute pozivnicu Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji.


U rezoluciji se pozivaju "šefovi država ili vlada članica Saveza da na svom sljedećem summitu u travnju 2008. godine u Bukureštu pozovu na početak pregovora o članstvu one zemlje aspirantice za koje se ocijeni da su spremne za članstvo u Savezu i čije se pristupanje ocijeni kao jačanje sigurnosti i stabilnosti u euro-atlantskom području", kaže se u "Prijedlogu rezolucije o potpori trima jadranskim aspirantima prema članstvu u NATO-u".

Vezani članci Robert MIkac Odlikovani časnik NATO-ove misije u Afganistanu Robert Mikac o prvim porukama talibana: "Vrlo teško im možemo vjerovati. No, postoji jedna svijetla točka..." Kolinda Grabar-Kitarović Politico o bivšoj predsjednici kao kandidatkinji za čelo NATO-a: ''Može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa''

Također se poziva članove Parlamentarne skupštine da se "aktivno angažiraju u nacionalnim parlamentima tijekom procesa ratifikacije protokola o pridruživanju "novih članica NATO-a".

Nakon što je usvojena na Odboru, ova rezolucija trebala bi u utorak biti usvojena i na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a, a na kojoj će biti nazočan i glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Godišnja sjednica Parlamentarne skupštine NATO-a, ove se godine održava u glavnom gradu Islanda Reykjaviku od 5. do 9. listopada. Parlamentarnu skupštinu čine izaslanstva državačlanica NATO-a, a kao pridruženi članovi sudjeluju i izaslanstva zemalja iz Partnerstva za mir. Hrvatsko izaslanstvo predvodi zastupnik Krešimir Ćosić.

Ćosić je u telefonskom razgovoru za Hinu izrazio zadovoljstvo
usvojenom rezolucijom, kazavši kako je ona "dobar znak uoči sljedećeg summita NATO-a", kada bi Savez trebao uputiti nove pozivnice za članstvo. Zastupnik Ćosić je istaknuo da je uloga Parlamentarne skupštine do sada bila "bez razloga minorizirana" u Hrvatskoj, a sada se pokazuje da donosi važnu rezoluciju.

Parlamentarna skupština usvojila je sličnu rezoluciju i uoči summita NATO-a 2002. godine u Pragu, kada je u članstvo pozvano sedam zemalja - Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.

Na summitu prošle godine u Rigi, čelnici NATO-a su u završnom dokumentu istaknuli da na svom sljedećem summitu 2008. godine namjeravaju uputiti pozivnice zemljama koje ispunjavaju standarde NATO-a.

Hrvatska, Makedonija i Albanija sudjeluju u NATO-ovom Akcijskom planu za članstvo (MAP), koji je namijenjen da pomogne zemljama aspiranticama za pripremu i ispunjavanje standarda za članstvo.