Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zanemareni zločini nad Srbima'

Parlament BiH odbio osuditi genocid u Srebrenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnički dom parlamenta BiH odbacio je prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici jer ga nisu podržali zastupnici Republike Srpske.

Zastupnički dom parlamenta BiH u srijedu je odbacio prijedlog rezolucije o osudi genocida nad srebreničkim Bošnjacima u srpnju 1995. jer su se prihvaćanju takva dokumenta usprotivili zastupnici iz Republike Srpske. Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba ubile oko 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, još je prije predložio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirević, no zastupnici iz srpskih stranaka u raspravi su iznijeli stajalište kako je ona neprihvatljiva jer, navodno, zanemaruje zločine počinjene nad Srbima.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ilustracija Likvidacije 1995. godine Zbog sudjelovanja u genocidu u istočnoj Bosni uhićeno više Srba iz BiH

Bećirević je te optužbe odbacio, istaknuvši kako bi osuda genocida u Srebrenici istodobno bila i osuda svih drugih ratnih zločina. Nakon glasovanja o rezoluciji na sjednici u srijedu u Sarajevu zastupnici SDP-a su u znak prosvjeda napustili skupštinsku dvoranu, a Bećirević je kazao kako je takav ishod uvrjeda za sve srpske, hrvatske i bošnjačke žrtve u prošlom ratu.

U raspravi prije glasovanja zastupnik Drago Kalabić iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koju vodi premijer Republike Srpske Milorad Dodik, najavio je kako će uskoro predložiti da se parlament BiH očituje o prijedlogu rezolucija kojom bi se osudio genocid Turske nad Armencima i zabranilo ženama nošenje burke (vela). Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović na to je ironično 'zamolio' Kalabića da te rezolucije predloži što prije jer je riječ o 'najvažnijim pitanjima za BiH'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene