Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Benedikt XVI. imenovao je danas biskupa Regensburga Gerharda Ludwiga Mllera pročelnikom Kongregacije za nauk vjere, ujedno i predsjednikom papinske komisije Ecclesia Dei kao i papinske komisije međunarodne teologije, a istodobno ga je uzdigao na položaj nadbiskupa.


Zasigurno će na sljedećem koncistoriju Mller biti proglašen kardinalom. Na čelu Kongregacije za nauk vjere njemački biskup zamjenjuje američkog kardinala Williama Josepha Levadu (76) čiju je ostavku zbog navršenih godina prihvatio Benedikt XVI.

Vezani članci Gerhard Ludwig Müller Ključni čovjek u Vatikanu: Blizak prijatelj pokojnog pape o utjecaju i nasljeđu Benedikta XVI., ali i problemima u Crkvi Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Najvažnije oproštajne poruke "najnapadanijeg pape": Ivana Petrović o oporuci i kritikama protiv Benedikta XVI.

Dosadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere Levada odlazi u mirovinu, vjerojatno će se vratiti u SAD, a zamjenjuje ga Nijemac, biskup Regensburga Gerhard Ludwig Mller (65).

Dakle, nakon što je Nijemac Joseph Ratzinger bio na čelu bivše inkvizicije 25 godina, odnosno do izbora za papu Benedikta XVI., sada je ponovno jedan Nijemac na tom ključnu crkvenom položaju. Gerhard Mller je Ratzingerov prijatelj, ali, što je još zanimljivije, blizak je čelnicima teorije oslobođenja.

>> Papa osudio 'desakralizaciju' vjere

Ratzinger kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere osuđivao je teoriju oslobođenja kao preblisku marksističkim učenjima, a sada na položaj koji je pokrivao prije negoli je postao papom dolazi osoba koja svake godine odlazi u Južnu Ameriku slušati predavanja Gustava Gutirreza, oca latinoameričke teologije oslobođenja.

Mller od 1998. do danas odlazi u Peru pratiti tečajeve Gustava Gutirreza koga smatra prijateljem i učiteljem. Čak je i mjesecima boravio pokraj jezera Titicaca kako bi slušao Gutirreza kojeg, istina, Vatikan nikad nije "cenzurirao" zbog njegovih tekstova.Bilo je onih koji su teologiju oslobođenja pretvarali u “katolički marksizam”, a kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere Ratzinger je od 1984. do 1986. više puta osudio posebno Leonarda Boffu.

Dakle, provedena je jedna velika smjena na vatikanskom vrhu. A i državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone spreman je napustiti svoj položaj, ali Benedikt XVI. još ne prihvaća njegovu ostavku.Uskoro će i na čelu Kongregacije za nauk vjere doći do promjena.

Ima mišljenja da bi Bertone mogao ostati do proljeća sljedeće godine, odnosno do poslije talijanskih parlamentarnih izbora kako bi na temelju njihovih rezultata papa mogao imenovati nekoga tko bi znao kako se držati prema pobjednicima. Bertone je, po povratku s putovanja u Poljskoj, dao intervju katoličkom tjedniku Famiglia Cristiana u kojem se brani od optužbi koje cure iz Vatikana u aferi VatiLeakes. Kaže da je u središtu optužbi onih “koji žele odvojiti papu od kardinala'. (VLM Agencija)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju