Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvoreni sastanak

Papa Franjo ipak nije rekao 'pederčina'? Javio se prevoditelj i sve objasnio

Papa Franjo naljutio LGBT zajednicu
Papa Franjo naljutio LGBT zajednicu Foto: Afp
Na zatvorenom sastanku s talijanskim biskupima papa Franjo upotrijebio je vrlo pogrdan izraz za LGBT zajednicu.

Papa Franjo upotrijebio je vrlo pogrdan izraz za LGBT zajednicu dok je na zatvorenom sastanku s talijanskim biskupima ponovio da homoseksualcima ne bi trebalo dopustiti da postanu svećenici.

La Repubblica i Corriere della Sera, talijanske dnevne novine s najvećom nakladom, citirali su Papu, koji je navodno kazao da su sjemeništa već prepuna "frociaggine", vulgarnog talijanskog izraza koji se grubo prevodi kao "pederčina". Vatikan nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Pročitajte i ovo Ljubo Pavasović Visković i Josipa Krajinović Gost Dnevnika Nove TV Pavasović Visković o Turudiću: "On ima svoja politička opterećenja, a u sustavu nedostaju stotine ljudi"

La Repubblica je svoju priču pripisala nekolicini neimenovanih izvora, dok je Corriere naveo da ju je poduprlo nekoliko neimenovanih biskupa koji su sugerirali da Papa, kao Argentinac, možda nije shvatio da je talijanski izraz koji je upotrijebio uvredljiv.

Web-stranica za političke tračeve Dagospia prva je izvijestila o tom slučaju koji se navodno dogodio 20. svibnja kada je Talijanska biskupska konferencija otvorila četverodnevnu skupštinu zatvorenim sastankom s papom.

Nakon što je većina medija, objavila da je Papa Franjo na zatvorenom sastanku s talijanskim biskupima kazao da su "sjemeništa već puna pederčina", Jutarnjem se javio prevoditelj Tvrtko Klarić kako bi ukazao na grešku u prijevodu.

"Ne želim biti Papin advokat, ali ovdje je netko malo pogrešno preveo izraz kojeg je upotrijebio Papa. Njegov korijen je isti, to je riječ 'peder', ali Papa to nije rekao u kontekstu osobne imenice već kao generalan pojam kojeg prevodimo kao 'pederluk'", kazao je Klarić.

Tako bi Papina izjava zapravo glasila da su "sjemeništa već puna pederluka".

Pročitajte i ovo Prosvjed djelatnica biogradskog vrtića - 1 Nakon dva tjedna štrajka Odgojiteljice rezignirane: "Najteže je bilo kad smo morale izlaziti na stražnje dvorište koje je zapravo odlagalište otpada"

Papa Franjo (87) dosad je zauzimao otvoreniji pristup LGBT zajednici. Na početku svog papinstva 2013. je rekao: "Ako je osoba gej, a traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da sudim?", dok je prošle godine dopustio svećenicima da blagoslivljaju članove istospolnih parova, što je izazvalo značajnu konzervativnu reakciju.

S druge strane, na susretu s talijanskim biskupima 2018. rekao im je da pažljivo provjeravaju kandidate za svećenike i odbiju sve moguće homoseksualce. U dokumentu iz 2005., objavljenom pod Franjinim pokojnim prethodnikom Benediktom XVI., Vatikan je rekao da Crkva može primiti u svećeništvo one koji su jasno "nadvladali homoseksualne sklonosti" tijekom najmanje tri godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene