Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čistka u vatikanu?

Papa Franjo smijenio dvojicu kardinala koji su optuženi u skandalima o seksualnom zlostavljanju

Trojica kardinala otišla su s dužnosti (Foto: AFP)
Trojica kardinala otišla su s dužnosti (Foto: AFP) Foto: AFP
Papa Franjo smijenio je iz skupine svojih bliskih savjetnika dvojicu kardinala pogođenih aferom spolnog zlostavljanja, objavila je Sveta Stolica. Smijenjeni su australski kardinal George Pell i Čileanac Francisco Javier Errazuriz. Obojica su optuženi za seksualno zlostavljanje, što obojica i odbacuju.

Odlazi i treći kardinal iz takozvane skupine C-9, Kongoanac Laurent Monsengwo Pasinya koji u 79. godini odlazi u mirovinu s pozicije nadbiskupa Kinshase, rekao je glasnogovornik Vatikana Greg Burke.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

U izjavi za novinare Burke je rekao da je papa Franja pisao svoj trojici u listopadu i zahvalio im se na njihovim uslugama.

Kardinalu Pellu Papa je ranije odobrio dopust na neodređeno vrijeme s dužnosti pročelnika Tajništva za ekonomiju kako bi se branio od optužbi za seksualno napastovanje u Australiji, a Errazuriza žrtve su optužile da je prikrivao takva nedjela drugih svećenika.

Nijedan od njih nije prisustvovao posljednjem sastanku skupine u srijedu.

Skupinu C-9 čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu. Skupina je osnovana u ožujku 2013., mjesec dana nakon što je Franjo postao papa. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene