Trojica kardinala otišla su s dužnosti (Foto: AFP)
Trojica kardinala otišla su s dužnosti (Foto: AFP)

Papa Franjo smijenio je iz skupine svojih bliskih savjetnika dvojicu kardinala pogođenih aferom spolnog zlostavljanja, objavila je Sveta Stolica. Smijenjeni su australski kardinal George Pell i Čileanac Francisco Javier Errazuriz. Obojica su optuženi za seksualno zlostavljanje, što obojica i odbacuju.


Odlazi i treći kardinal iz takozvane skupine C-9, Kongoanac Laurent Monsengwo Pasinya koji u 79. godini odlazi u mirovinu s pozicije nadbiskupa Kinshase, rekao je glasnogovornik Vatikana Greg Burke.

Vezani članci Papa Franjo i Putin (Foto: PA/PIXSELL) Putin se sastaje s papom Franjom u Vatikanu da razgovaraju o Ukrajini Fani Stipković (Foto: Instagram) Naša uspješna novinarka pohvalila se fotografijom s papom Franjom: "Osjećam se zahvalno i blagoslovljeno"

U izjavi za novinare Burke je rekao da je papa Franja pisao svoj trojici u listopadu i zahvalio im se na njihovim uslugama.

Kardinalu Pellu Papa je ranije odobrio dopust na neodređeno vrijeme s dužnosti pročelnika Tajništva za ekonomiju kako bi se branio od optužbi za seksualno napastovanje u Australiji, a Errazuriza žrtve su optužile da je prikrivao takva nedjela drugih svećenika.

Nijedan od njih nije prisustvovao posljednjem sastanku skupine u srijedu.

Skupinu C-9 čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu. Skupina je osnovana u ožujku 2013., mjesec dana nakon što je Franjo postao papa. (Hina)