Trojica kardinala otišla su s dužnosti (Foto: AFP)
Trojica kardinala otišla su s dužnosti (Foto: AFP)

Papa Franjo smijenio je iz skupine svojih bliskih savjetnika dvojicu kardinala pogođenih aferom spolnog zlostavljanja, objavila je Sveta Stolica. Smijenjeni su australski kardinal George Pell i Čileanac Francisco Javier Errazuriz. Obojica su optuženi za seksualno zlostavljanje, što obojica i odbacuju.


Odlazi i treći kardinal iz takozvane skupine C-9, Kongoanac Laurent Monsengwo Pasinya koji u 79. godini odlazi u mirovinu s pozicije nadbiskupa Kinshase, rekao je glasnogovornik Vatikana Greg Burke.

Vezani članci Demi Lovato (Foto: Instagram) Prošlog ljeta pronašli su ju na podu vile, a danas živi zdravo i upravo je pokazala novog dečka Papa Franjo (Foto: AFP) Papa odgovorio kritičarima: "Zabijaju mi nož u leđa, ti ljudi ne žele dobro Crkvi"

U izjavi za novinare Burke je rekao da je papa Franja pisao svoj trojici u listopadu i zahvalio im se na njihovim uslugama.

Kardinalu Pellu Papa je ranije odobrio dopust na neodređeno vrijeme s dužnosti pročelnika Tajništva za ekonomiju kako bi se branio od optužbi za seksualno napastovanje u Australiji, a Errazuriza žrtve su optužile da je prikrivao takva nedjela drugih svećenika.

Nijedan od njih nije prisustvovao posljednjem sastanku skupine u srijedu.

Skupinu C-9 čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu. Skupina je osnovana u ožujku 2013., mjesec dana nakon što je Franjo postao papa. (Hina)