Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neobična odluka

Objavljene prve fotografije pape Franje nakon operacije, u kolicima je

Aktualno Galerija Papa Franjo - 1 Papa Franjo - 1 Foto: DNEVNIK.hr Papa Franjo - 3 Papa Franjo - 3 Foto: DNEVNIK.hr Papa Franjo - 2 Papa Franjo - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Papa Franjo Galerija 1/4 >>
Papa Franjo naredio je nadbiskupu Georgu Gaensweinu, privatnom tajniku i dugogodišnjem pomoćniku pokojnog pape Benedikta, da se vrati u rodnu Njemačku do kraja mjeseca bez nove zadaće. U međuvremenu iz Vatikana stižu prve fotografije pape Franje nakon operacije abdomena.

Iz Vatikana stižu prve fotografije pape Franje nakon operacije abdomena prije devet dana, na kojima je u invalidskim kolicima obišao dječji odjel onkologije.

Svakom malenom pacijentu darovao je krunicu i knjigu. Sveti Otac bolnicu bi trebao napustiti u petak, ali zbog oporavka - sve obveze otkazane su do 18. lipnja.

Papa Franjo naredio je nadbiskupu Georgu Gaensweinu, koji je bio privatni tajnik i dugogodišnji pomoćnik pokojnog pape Benedikta, da se vrati u rodnu Njemačku do kraja mjeseca bez nove zadaće.

Vatikan je time okončao nagađanja o tome kakvu će ulogu u Crkvi imati Gaenswein, koji je bio moćna osoba u Vatikanu više od desetljeća dok ga papa Franjo nije marginalizirao nakon osobnog sukoba.

Gaenswein ima 66 godina i jako je neobično da netko tako relativno mlad i visoko rangiran ne dobije neku zadaću, kao da je otjeran.

U priopćenju se navodi da je Gaensweinu rečeno da se vrati u svoju biskupiju u Freiburgu. Gotovo svi papinski tajnici do sada su ili bili postavljeni za čelnike biskupija, imenovani kardinalima ili su dobili neku drugu visoku dužnost. Gaensweinu treba još devet godina do mirovine u koju biskupi odlaze sa 75 godina.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Sada oporavak Iz Vatikana objavili: Operacija pape Franje prošla je bez komplikacija, trajala je tri sata - "Dobro je, budan i dobrog raspoloženja"

Gaenswein je bio osobni tajnik kardinala Josepha Ratzingera od 2003. i ostao je uz njega gotovo 20 godina, od čega gotovo deset nakon što je podnio ostavku na dužnost Pape.

Gaenswein i Franjo sukobili su se 2020. kada je Gaenswein bio u središtu neugodne epizode u vezi uloge bivšeg pape Benedikta u knjizi o svećeničkom celibatu, što su mnogi smatrali napadom na Franjin autoritet.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene