Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sjednica Vlade

Veće plaće za suce, vojnike i 219.000 službenika: "Pripremamo sustav prema modelu jednaka plaća za jednaki rad"

Suci, pravosudni dužnosnici, državni i javni službenici... Svima njima od srpnja rastu plaće. Pravosudni službenici za svoje se zahtjeve još bore i štrajkaju.

U uvodnom dijelu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na iskorištavanje obiju alokacija sredstava EU-a za obnovu od potresa - 684 milijuna eura za zagrebački potres i 319 milijuna eura za petrinjski potres. 

"Povrh alociranih sredstava iskorišteno je još 112 milijuna eura, a za zagrebački potres još smo napravili kvalitetan iskorak i obnovili sekundarna oštećenja koja su se pojavila. Želim naglasiti da smo, suprotno redovitoj filozofiji iskorištavanja sredstava, odlučili ići putem konstrukcijske obnove kako bismo iskoristili sredstva", poručio je premijer. 

Osvrnuo se i na zajednički sastanak Vlade i župana, kojima je predstavljen paket poreznih zakona. 

"Jedinicama lokalne samouprave dajemo veću autonomiju kad je riječ o porezu na dohodak i upravljanju imovinom", istaknuo je.  

Kazao je kako je jutros održan sastanak s reprezentativnim sindikatima javnih i državnih službi, kojima rastu plaće za 219 tisuća radnika. Potpisan je Memorandum o međusobnom razumijevanju, odnosno privremeni dodatak na plaće za državne i javne službenike, koji će biti na snazi do stupanja na snagu novog Zakona o plaćama kojim bi se trebalo urediti sustav plaća.

"Vlada će danas također dati mišljenje Saboru za priznavanje gladomora, genocida nad ukrajinskim narodom, koji se dogodio početkom 30-ih godina prošlog stoljeća, a inicijativu ćemo prihvatiti", kazao je.

Osvrnuo se i na pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije nad Nizozemskom u polufinalu Lige nacija. 

"Čestitam Vatrenima na sjajnoj pobjedi i želimo im uspjeh u finalu u nedjelju. Još jedna sjajna promocija za Hrvatsku", poručio je premijer. 

Veće plaće od srpnja

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika kojima se utvrđuje nova, za 13 posto veća osnovica za izračun njihovih plaća.

Pročitajte i ovo Pravosudni službenici i dalje u štrajku Zakon o plaćama Peović pozvala Malenicu: ''Pokušajte vi preživjeti mjesec sa 600 eura''

Prema izmjenama, nova osnovica za izračun plaća iznosi 706,50 eura, dok je dosad bila oko 625,20 eura. 

"Osnovica je sada manja nego što je bila 2009. godine. Prijedlogom se povećava koeficijent s 3,54 na 4,21 za suce prvostupanjskih sudova i zamjenike općinskih državnih odvjetnika. Također se uvodi obveza ažuriranja prava pravosudnih dužnosnika", objasnio je ministar Ivan Malenica

Vlada je nakon potpisanog Memoranduma o razumijevanju sa sindikatima usvojila odluku o privremenom dodatku na plaću za državne i javne službenike, kojima od lipnja plaće rastu za 60 do 100 eura te će im biti isplaćen regres u iznosu od 300 eura. 

Dodatak će biti na snazi do novog sustava plaća prema modelu, kako je rekao Malenica, jednaka plaća za jednaki rad koji će biti uređen novim Zakonom o plaćama. 

"Od 219 tisuća gotovo 100 tisuća primit će uvećanje od 100 eura neto. To je najveće povećanje dosad za one s najmanjim plaćama", rekao je Malenica.

Za provedbu te odluke godišnje će se osigurati više od 430 milijuna eura. 

Djelatne vojne osobe također će dobiti privremeni dodatak prema osobnom koeficijentu za izračun plaće. Tom mjerom obuhvaćeno je nešto više od 12.200 djelatnih vojnih osoba. 

Odobreno 59,5 milijuna eura za dugove bolnica

Vlada je odobrila 59,4 milijuna eura za podmirivanje dospjelih obveza zdravstvenih i bolničkih ustanova kojima su vlasnici lokalna samouprava i RH prema dobavljačima lijekova te potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. Prvo se plaćaju najstarije dospjele obaveze. Sredstava su planirana u proračunu HZZO-a za ovu i iduće dvije godine, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene