Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sada oporavak

Iz Vatikana objavili: Operacija pape Franje prošla je bez komplikacija, trajala je tri sata - "Dobro je, budan i dobrog raspoloženja"

Papa Franjo podvrgnut je u srijedu trosatnoj operaciji koja je prošla bez komplikacija, priopćio je Vatikan.

"Operacija je bila komplicirana, no nije bilo komplikacija i trajala je tri sata", kratko je priopćeno.

Papa Franjo je dobro, budan je i dobrog je raspoloženja nakon operacije abdomena, rekao je kirurg Sergio Alfieri koji ga je operirao. Kazao je da se očekuje da će papi trebati pet do sedam za oporavak i dodao da se papa našalio s njim nakon što se probudio iz opće anestezije.

Kad se njegov oporavak završi, ne očekuje se da će Papa imati ograničenja u putovanjima ili drugim aktivnostima, rekao je liječnik novinarima, rekavši da Franjo nije imao drugih bolesti. Operacija je obavljena u katoličkoj bolnici Gemelli blizu Vatikana, u kojoj se na 10. katu nalazi papinski apartman.

Pročitajte i ovo Papa Franjo ostaje u bolnici Papa Franjo u bolnici: Mora hitno na operaciju abdomena

To je treći bolnički posjet Franje otkad su kardinali Argentinca 2013. godine izabrali kao prvog latinoameričkog papu. To je posljednji u nizu zdravstvenih problema posljednjih godina.

U ranijem priopćenju u srijedu ujutro, rečeno je da se očekuje da će papa "ostati nekoliko dana" u bolnici kako bi došlo do "normalnog postoperativnog i punog oporavka njegovih funkcija."

Rečeno je da je operacija bila potrebna da se popravi laparocela, kila koja se ponekad stvori na ožiljku nakon prethodne operacije. Čest je slučaj kod starijih ljudi, a također je može uzrokovati pretilost ili slabost mišića trbušne stijenke.

Papin zdravstveni tim je u proteklim danima odlučio da je operacija potrebna jer to stanje uzrokuje bolne, crijevne okluzije. Franjo je poznat po tome da se boji negativnih učinaka opće anestezije, koji su česti kod starijih ljudi.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Nedugo nakon bronhitisa Papa Franjo u petak otkazao audijencije zbog povišene temperature

Priopćeno je da će papa biti podvrgnut laparotomiji, otvorenoj operaciji abdomena te da će mu pomoću proteze rekonstruirati abdominalni zid.

Papa Franjo primljen je u srijedu u rimsku bolnicu Gemelli, gdje je popodne bio podvrgnut operaciji kile, objavio je vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni.

Papi je u srpnju 2021. uklonjen dio debelog crijeva zbog divertikulitisa, a on je lani rekao da ne želi operirati bolno koljeno jer mu je opća anestezija za operaciju debelog crijeva izazvala neugodne nuspojave.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene