Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećao

Papa će se pokloniti Torinskome svetom platnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. će u svibnju 2010. u Torinu iskazati čast ‘svetom platnu’, koje vjernici štuju jer je u nj bilo zamotano Kristovo tijelo kad je polagano u grob, objavio je u utorak kardinal Severino Poletto, nadbiskup u tom gradu na sjeveru Italije.

Kardinal Poletto je dodao da mu je to potvrdio Papa na audijenciji u ponedjeljak, u skladu s onim što je ‘obećao 7.000 torinskih hodočasnika’ u lipnju 2008., javila je Ansa.Posjet se planira 2. svibnja, a relikvija koju katolici veoma štuju, ali i koja izaziva znanstvene raspre, bit će izložena od 10. travnja do 23. svibnja. U tijeku tog posjeta Papa će služiti misu i predvoditi molitvu Anđeo Gospodnji, nakon čega će se sastati sa skupinom mladih. Najavivši torinskim hodočasnicima novo izlaganje ‘svetog platna’, Papa je rekao da će ono biti ‘prilika za promatranje tajnovita lika koji u tišini govori ljudskim srcima, pozivajući ih da prepoznaju Božje lice’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zalazak u Montmajouru VIDEO Na tavanu u Norveškoj pronađeno dosad neviđeno remek-djelo Slika nije dostupna Nije autentično Novi dokaz da je Torinsko platno lažno

Torinsko platno, komad lanene tkanine veličine 4,36 x 1,10 m na kojemu je, kako se vjeruje, otisnut trag Kristova raspetog tijela, otkriveno je sredinom XIV. st. u crkvi Naše Gospe u Lireyju, pokraj Troyesa, u Francuskoj. Zbog platna su se od sama početka sukobljavali znanstvenici koji vjeruju u njegovu autentičnost, takozvani sindolozi i oni koji u to sumnjaju. G. 1988. povjesničari su pomoću radioaktivnog ugljika 14 utvrdili da platno potječe iz srednjeg vijeka, između 1260. i 1390. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene