Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biden traži istragu

Neviđena panika u SAD-u: Prizemljeno više tisuća aviona, Biden naložio hitnu istragu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Letovi diljem SAD-a u srijedu su satima bili u prekidu zbog tehničke greške u sustavu koji obavještava pilote o opasnostima. Zrakoplovi su bili prizemljeni, letovi odgođeni ili u potpunosti otkazani, a iz Bijele kuće najavili su istragu.

Svi domaći letovi u SAD-u zaustavljeni su u srijedu zbog greške u sustavu obavijesti nacionalnog kontrolnog sustava za zračne misije, izvijestila je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA).

Popravak sustava koji upozorava pilote na potencijalne opasnosti na rutama leta trajao je sve do 15 sati, kada su zračne luke počele s dizanjem aviona i uspostavom redovnih letova.

FAA je nakon panične noći i popravka kvara u sustavu izvijestio u 15 sati kako su se funkcije sustava počele vraćati te da je zračni prostor ponovno u funkciji, izvijestio je BBC. Još uvijek nije poznato što je uzrokovalo ovako katastrofalan kvar. 

Pročitajte i ovo Snježna oluja u SAD-u - 2 Tek slijedi najgore Katastrofa koju je nemoguće zamisliti: Zimska oluja odnijela više od 59 života, a vrhunac tek stiže

Prekid sustava prizemljio je milijune putnika, a zračne luke slale su obavijest putnicima da "ne kreću prema zračnoj luci prije no što provjere status svojeg leta". 

Upute da pričekaju s polaskom poslala je zračna luka JFK u New Yorku, odakle leti 115 zrakoplovnih kompanija, kao i LAX u Los Angelesu, O'Hare u Chicagu i zračna luka Washington Dulles.

O svemu se oglasila i Bijela kuća, koja kaže kako nema dokaza da se radi o kibernetičkom napadu, a predsjednik Joe Biden naredio je istragu o tome što se dogodilo.

 

 

Pročitajte i ovo Ilustracija s 236 putnika "Bomba vam je u avionu!" Ruski zrakoplov hitno sletio, na terenu antiteroristička jedinica

Prekinuti svi letovi svih kompanija

American Airlines izvijestio je da je prekid utjecao na "sve letove i sve prijevoznike". United Airlines odgodio je sve svoje domaće letove, Sky News izvijestio je o 3704 leta unutar, u ili iz SAD-a koja su odgođena, prema podacima sa stranice za praćenje letova FlightAware.com. 558 ih je u potpunosti otkazano. 

Pročitajte i ovo Posjet stomatologu (Foto: Guliver/Thinkstock) potraga policije Austrijanka u Dubrovniku popravljala zube pa od visokog računa pokušala pobjeći avionom

Teksaška međunarodna zračna luka Austin-Bergstrom potvrdila je da "prekid rada FAA-a uzrokuje zaustavljanje na zemlji u AUS-u i drugim zračnim lukama diljem zemlje". 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene