Tajni agenti nekih zemalja, među kojima i posrednici američke CIA-e, koristili su se uslugama panamskog odvjetničkog ureda Mossack Fonseca, koji se našao u središtu afere poznate kao "Panamski dokumenti", kako bi "prikrili" svoje djelovanje, piše u utorak njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung.


"Tajni agenti i njihovi informatori u velikoj mjeri su se koristili uslugama ureda" u Panami, piše taj muenchenski dnevnik. Kako navodi list, "agenti su otvorili fiktivne tvrtke kako bi prikrili svoje djelovanje (...) Među njima su i posrednici bliski CIA-i", glavnoj američkoj obavještajnoj agenciji.

Vezani članci Branimir Vidmarović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Stručnjak za međunarodne odnose analizira povijesni susret dvojice svjetskih vođa: "Ovo što su se dogovorili najbolji je ishod sastanka, jer iz toga proizlazi sve ostalo" Slika nije dostupna ISLANDSKI PREMIJER ZATRAŽIO RASPUŠTANJE PARLAMENTA Predsjednik ga odbio

Tako su među "klijentima" Mossack Fonsece i "neki sudionici" tajne prodaje oružja Iranu u 1980-ima, afere tajne prodaje američkog oružja Teheranu radi oslobađanja američkih talaca u Libanonu i pružanja financijske pomoći nikaragvanskoj "Kontri", piše list.

Panamski dokumenti pokazuju i da su se uslugom panamskog ureda koristili "aktualni i bivši visoki dužnosnici tajnih služba barem triju zemalja (...), Saudijske Arabije, Kolumbije i Ruande", dodaje Sueddeutsche Zeitung.

Među njima je i šeik Kamal Adham, bivši čelnik saudijske obavještajne službe koji je umro 1999. a "70-ih je bio jedan od glavnih sugovornika CIA-e" na Bliskom istoku, piše dnevni list.

Iz panamskog odvjetničkog ureda Mossack Fonsece iscurilo je više od 11 milijuna dokumenata koji razotkrivaju tajno financiranje bogatih i moćnih diljem svijeta.

Otkrića iz Panamskih dokumenata potaknula su više zemalja da otvore istrage kako bi utvrdile identitet osoba koje sumnjiče za prijevaru i činjenice za koje ih se tereti. (Hina)