Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson, umiješan u aferu "Panama papers" zatražio je u utorak od predsjednika države pristanak za raspuštanje parlamenta, no Olafur Ragnar Grimsson je to odbio.


Predsjednik Islanda, Olafur Ragnar Grimsson, koji je upravo doputovao iz privatnog posjeta Sjedinjenim Državama, objasnio je da se najprije želi konzultirati s članovima Stranke neovisnosti, koji su saveznici premijera i njegove Napredne stranke, prije nego što iznese svoje stajalište.

Vezani članci Aleksej Navaljni - 2 SAD i EU traže od Rusije da Navaljnog puste na slobodu, on kaže: "Ovo je najviši stupanj bezakonja" Slika nije dostupna NEOČEKIVANO OTKRIĆE PANAMA PAPERSA Usluge Mossack Fonsece koristile i tajne službe

"Odbio sam potpisati bilo kakvu izjavu o raspuštanju parlamenta te premijeru kazao kako se s time ne mogu složiti prije nego što razgovaram s dužnosnicima iz drugih stranaka kako bih saznao njihova stajališta", rekao je u programu islandske televizije.

Gunnlaugsson je rekao da je spreman raspustiti parlament i pozvati na prijevremene izbore "ukoliko parlamentarni zastupnici iz Stranke neovisnosti procijene da više nije u stanju voditi vladu".

Lijeva oporba traži njegovo smjenjivanje s funkcije, no među članovima Stranke neovisnosti stajališta su podijeljena. Stranka je, čini se, manje sklona raspuštanju parlamenta od njezina predsjednika i ministra financija Bjarnija Benediktssona, također umiješanog u "Panama Papers".

Po pisanju lista Morgunbladid ni tijela Napredne stranke ni Stranke neovisnosti nisu znale za premijerovu nakanu da od predsjednika zatraži pristanak za raspuštanje parlamenta.

"Nije konzultirao čak ni članove svojeg kluba zastupnika prije nego što je donio odluku. To je u potpunosti neodgovorno", rekao je za list zastupnik Thor Thordarson iz Stranke neovisnosti. (Hina)