Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Panama Papers'

NULA MORALA I JOŠ MANJE SAVJESTI Mossak Fonseca koristila ime Crvenog križa za pranje novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Panamska odvjetnička tvrtka Mossak Fonseca pomagala je nekim klijentima u skrivanju novca tako što je prikazivala da su povezani s financiranjem Crvenog križa, objavio je u nedjelju švicarski list SonntagsZeitung.

Tako su klijenti lakše otvarali račune u bankama za svoje offshore tvrtke, navodi list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osramoćeni moćnici NASTAVAK PRIČE ZVANE 'PANAMA PAPERS' Pretreseni uredi pravne tvrtke koja je u središtu skandala Slika nije dostupna Spominje se i CIA NEOČEKIVANO OTKRIĆE PANAMA PAPERSA Usluge Mossack Fonsece koristile i tajne službe

Te novine koje izlaze nedjeljom dio su medijske mreže koja ima pristup tzv. Panamskim dokumentima koji su iscurili iz tvrtke Mossak Fonseca.

Predsjednik Mežunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer izjavio je da njegova organizacija nije imala nikakve veze sa offshore tvrtkama i da nikada nije dobila nikakvu donaciju od njih.

"Kada se dovede u pitanje ugled ICRC-a, životi dolaze u opasnost", izjavio je Mauer listu.

Mossack Fonseca osnovala je dvije zaklade, Bratstvo i Vjera čiji je službeni korisnik bio Crveni križ, piše list. Te su zaklade imale udjele u 500 tvrtki.

Kada su banke pitale klijente Mossak Fonsece za vlasničku strukturu tih kompanija, oni su se izvlačili na te dvije zaklade i njihovu navodno važnu ulogu, bez navođenja stvarnih vlasnika.

SonntagsZeitung navodi da je u shemi korišten naziv Međunarodni Crveni križ umjesto Međunarodni odbor Crvenog križa, ali da se u otkrivenim dokumentima često navodi ispravna adresa ICRC-a u Ženevi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene