Pervez Musharraf
Pervez Musharraf Foto: Afp

Pakistanski sud poništio je u ponedjeljak smrtnu kaznu dosuđenu u odsutnosti bivšem predsjedniku i generalu Pervezu Musharrafu uz obrazloženje da je posebni sud koji je proveo postupak i izrekao kaznu neustavan, objavio je sudski izvor.


"Podnošenje tužbe, uspostava suda i izbor tužitelja bili su protuzakoniti. Cijeli sudski postupak poništava se", izjavio je državni odvjetnik Ishtiaq Khan, koji zastupa vladu pred Visokim sudom u Lahoreu.

Vezani članci Slika nije dostupna Izdan nalog za uhićenje Perveza Musharrafa Slika nije dostupna Bivši pakistanski predsjednik Musharraf se vratio u Pakistan

Sud sada može odrediti novo suđenje bivšem šefu države koji je optužen i za druga kaznena djela, među ostalim i za ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto te istaknutog plemenskog vođe jugozapadne pakistanske pokrajine Balučistan.

Posebni sud 17. prosinca osudio je, u odsutnosti, Musharrafa na smrt "zbog visoke izdaje" jer je uveo izvanredno stanje u zemlji 2007. godine.

Okrutni izrazi korišteni u presudi "bude li pronađen mrtav, njegovo truplo bit će odvučeno do Islamabada i ondje visjeti tri dana", izazvali su oštru polemiku u zemlji i gnjev vojske koja je vladala Pakistanom polovicu povijesti te zemlje otkako je stekla neovisnost.

Takva je presuda "neustavna, protivna etici i nezakonita", rekao je glavni državni odvjetnik Anwar Mansoor Khan, kojega je imenovala vlada.

Pervez Musharraf živi u egzilu u Dubaju, odakle je videosnimkom iz bolničkog kreveta komentirao presudu. Vrlo slab i govoreći s mukom, Musharraf je rekao da je sudska presuda protiv njega motivirana "osobnom odmazdom".

Musharraf je bio središnji akter pakistanske politike otkako je na vlast došao državnim udarom bez prolijevanja krvi u listopadu 1999. U lipnju 2001. proglasio se predsjednikom i pobijedio 2002. na spornom referendumu.

Suočen s islamističkim terorizmom, u ime obrane nacionalnog jedinstva ukinuo je ustav 2007., čemu se usprotivio Vrhovni sud. Svrgnut je 2008.

Musharraf je smatran umjerenim muslimanom, pio je viski i bio ključan saveznik Sjedinjenih Država u "ratu protiv terorizma" nakon atentata 11. rujna.

Izbjegao je najmanje tri pokušaja ubojstva koje je planirala teroristička mreža Al Qaida u devet godina njegova mandata. (Hina)