Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearne tajne

Pakistan: Afera uoči pregovora sa SAD-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči strateških razgovora s Washingtonom, službeni Islamabad želi otvoriti istragu protiv pakistanskog znanstvenika optuženog da je odavao nuklearne tajne Iraku i Iranu, priopćio je u ponedjeljak pravni zastupnik države Navid Inajat Malik.

'Mi tražimo dozvolu da vidimo dr. Abdula Kvadira Kana i istražimo slučaj kao i da ga spriječimo da bilo što izjavljuje ili da s bilo kim dolazi u kontakt', rekao je Malik u telefonskoj izjavi za agenciju Reuters. Zahtjev je upućen Vrhovnom sudu u Lahoreu, jer su u Washington Postu 10. i 14. ožujka objavljena dva članka o tome kako je pakistanski znanstveni stručnjak za nuklearnu energiju pokušao 'pomoći Iraku i Iranu da proizvedu nuklearno oružje'. Ti 'aranžmani' su se navodno dogodili bez znanja pakistanske vlade. Britanska agencija ističe da su i pakistanski znanstvenik i pakistanska vlada opovrgnuli te članke.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a

Isti znanstvenik, tvorac pakistanskog nuklearnog programa našao se prije šest godina u središtu najvećeg svjetskog antinuklearnog skandala jer je priznao da je prodavao nuklearne tajne Iranu, Sjevernoj Koreji i Libiji. Otvaranje afere u Pakistanu događa se nekoliko dana prije otvaranja strateških razgovora sa Sjedinjenim Američkim Državama. U nedjelju će u Washingtonu Islamabad vjerojatno tražiti potpisivanje sličnog sporazuma poput onog između SAD-a i Indije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene