Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko ju je ispalio?

OVO je raketa za koju se vjeruje da je oborila malezijski zrakoplov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nagađa se da je malezijski Boeing 777-200 na letu MH17 srušen raketnim sustavom 'Buk' ruske proizvodnje.

Spomenuti raketni sustav koriste i Rusija i Ukrajina, a svjetski mediji prenose nagađanja da je upravo tim raketnim sustavom oboren malezijski zrakoplov, koji je letio na visini od 10.000 metara i čiji su se ostaci srušili pored sela Grabovo, prenosi Sky News.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Savjetnik ukrajinske vlade ističe da je za rušenje Boeinga korišten raketni sustav zemlja-zrak SA-11 Buk. Postoje i nedavni izvještaji da se na istoku Ukrajine nalaze ti raketni sustavi.

Justin Bronk iz obrambene think tank grupe Royal United Services Institute, isto rekao je za Sky News da vjeruje kako je SA-11 raketni sustav korišten u obaranju malezijskog zrakoplova.

Svijet u šoku: Obama i Merkel traže međunarodnu istragu, separatisti nude primirje

Taj raketni sustav od četiri rakete je mobilan i postavljen na gusjeničar. Njegove rakete mogu doseći visinu od 22 kilometra s maksimalnim doletom od 32 kilometra.

Proruski separatisti su dosad koristili samo pješačke raketne sustave, čiji je domet daleko ispod SA-11 i nedovoljan za rušenje malezijskog Boeinga.

Radar SA-11 skenira područje u svim smijerovima, a maksimalni domet mu je 85 kilometara te je potrebno pet do deset minuta za lociranje zrakoplova, ispaljivanje rakete i relokaciju čitavog raketnosg sustava na drugu poziciju.

Sustav BUK koristi radar, a ne infracrvene senzore. Bilo bi iznimno teško zamijeniti putnički zrakoplov za borbeni zrakoplov, no vojni transportni zrakoplovi su sličniji civilnim zrakoplovima.

Moguće je i da je posada sustava SA-11 zapravo ciljala drugi zrakoplov na tom području, no greškom locirala MH17, vjerujući da je to njihova meta.

Neke zrakoplovne kompanije koje lete iznad područja sukoba imaju sustave za upozorenje od raketa. MH17 vjerojatno nije, jer su smatrali da lete na sigurnoj visini iznad Ukrajine.

Pilot i posada vjerojatno nisu niti shvatili da prema njima leti raketa. Raketa ne pogađa zrakoplov direktno, već detonira u njegovoj neposrednoj blizini ispod njega te ga tako onesposobljava.

Pentagon ima satelite koji nadgledaju područje Ukrajine i tražit će mjesto s kojeg je raketa lansirana i radarski signal Buka, koji je vrlo neuobičajen za tu regiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene