Iako su mnoge države provodile nuklearna testiranja, ističu se SAD i SSSR.


Niti jedna druga sila ne utjelovljuje razornu moć koju je otključalo čovječanstvo kao što to čini nuklearno oružje, piše Business Insider koji je izdvojio 12 najvećih eksplozija u povijesti za koje je odgovoran čovjek.

Vezani članci Mikhailo Korenovsky poginuo u bombardiranju Video koji slama srca: U žutoj kuhinji s tatom su slavile rođendan. Sad su ostale samo ruševine Eksplozija plina na Trešnjevci - 1 Urušen zid kuhinje, popucali prozori, oštećena vrata i auti... Žena teško ozlijeđena u eksploziji plina dok je kuhala

Iako nuklearna testiranja nisu nepoznanica mnogim državama, samo su SAD i SSSR testirali nuklearno oružje iznad 10 megatona. Riječ je o oružjima koja su najmanje 500 puta jača od bombe korištene nad Nagasakijem.

VIDEO Objavljena snimka trenutka u kojem je atomska bomba bačena na Nagasaki

Kako bi rangirali najveće svjetske eksplozije, BI je koristio Nukemap Alexa Wellersteina koji izračunava učinke eksplozije nuklerane bombe.

VIDEO i FOTO 'Nuklearna bomba' nasred ceste u Moskvi

Na tim kartama, prvi prsten eksplozije je vatrena kugla, koju slijedi radijus zračenja. U ružičastom radijusu su gotovo sve zgrade uništene, a smrtnost iznosi gotovo 100 posto. U sivom radijusu, čvršće zgrade izdržat će eksploziju, ali zato su ozljede česte. U narančastom radijusu ljudi s izloženom kožom zadobili bi opekotine trećeg stupnja, a zapaljivi materijali bi planuli te bi se javila opasnost od vatrenih oluja.

Evo i popisa dosad najsnažnijih eksplozija:

11. Na ovom mjestu izjednačeni su Sovjetski testovi broj 158 i 168. Dana 25. kolovoza i 19. rujna 1962. godine, SSSR je provela nuklearne pokuse broj 158 i 168. Oba ispitivanja provedena su nad ruskom regijom Novaya Zemlya.  Snimke ni fotografije testiranja nisu puštene u javnost, ali u oba slučaja korištene su atomske bombe od 10 megatona.

Riječ je o eksplozijama koje bi spalile sve što je unutar 4,58 kilometara četvornih od epicentra i uzrokovali opekline trećeg stupnja na površini i do 2.82 četvornih kilometara.

10. Ivy Mike - 1. studenog 1952. godine SAD je testirao Ivy Mike iznad Maršalovih otoka. Bila je to prva svjetska hidrogenska bomba s prinosom od 10,4 megatona, što je gotovo 700 puta snažnije od bombe korištene u Hirošimi.

Eksplozija je bila toliko snažna da je zbog nje ispario otok Elugelab na kojem je detonirana, a za osobom je ostavila duboki krater.

9. Castle Romeo - riječ je o drugom američkom nuklearnom testu iz serije Castle, koji je provedeni 1954. godine. Sve detonacije dogodile su se nad atolom Bikini. Castle Romeo bio je treći najsnažniji test serije i imao je jačinu od 11 megatona.

8. Sovjetski test broj 123 - 23. listopada 1961. godine sovjeti su tetsirali nuklearnu bombu jačine 12,5 megatona nad regijom Novaya Zemlya. Nisu objavljene snimke ni fotografije ovog testiranja.

7. Castle Yankee - drugo najjače testiranje u seriji Castle provedeno je 4. svibnja 1954. godine. Radilo se o eksploziji jačine 13,5 megatona.

6. Castel Bravo - najsnažnija eksplozija u seriji Castle dogodila se 28. veljčae 1954. godine. Predviđano je da će se raditi o eksploziji od 6 megatona, ali umjesto toga radilo se o 15 megatona. Loša procjena američke vojske rezultirala je zračenjem oko 665 stanovnika Maršalovih otoka. A jedan japanski ribar umro je od trovanja zračenjem.

3. Ovdje su izjednačeni sovjetski testovi broj 173, 174 i 147 - od 5. kolovoza do 27. rujna 1962. godine SSSR je proveo niz nuklearnih testiranja nad regijom Novaya Zemlya. Tri navedena proizvela su eksplozije od oko 20 megatona što je oko tisuću puta jače od bombe upotrijebljene u Nagaskiju. Ni ovaj put nisu objavljene fotografije ni snimke.

2. Sovjetski test broj 219 - 24. prosinca 1962. godine SSSR je proveo još jedan test nad regijom Novaya Zemlya. Radilo se o eksploziji od 24,2 megatona.

1. Car bomba - riječ je o najjačem nuklearnom oružju ikad detoniranom. Bomba snage između 50 i 58 megatona detonirana je 30. listopada 1961. goddie. Eksplozija je bila 3000 puta snažnija od one nad Hirošimom. Razbila je stakla na prozorima u krugu od 900 kilometara. Bljesak svjetlosti bio je vidljiv gotovo 100 kilometara od mjesta eksplozije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju