Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 12 dana

Otvorile se banke na Cipru, čuvaju ih naoružani stražari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 12 dana napokon su otvorene banke na Cipru, koje su zbog financijskog kolapsa te članice Europske unije i eurozone bile zatvorene, kako bi se spriječio odljev kapitala.

Nakon sporazuma o spasonosnom sanacijskom zajmu, banke na Cipru koje su 12 dana bile zatvorene kako bi se spriječio odljev kapitala iz zemlje, ponovno su otvorene u četvrtak u podne po mjesnom vremenu, a deseci štediša čekali su u redovima kako bi podigli svoj novac uz ograničenje od 300 eura na dan, prenose agencije.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Slika nije dostupna Kriza se nastavlja Ciparske banke zatvorene do daljnjeg, 'plana B' još nema

S obzirom na visok stupanj nezadovoljstva i čak bijesa Ciprana, u četvrtak su pred poslovnicama lokalnih i stranih banaka u glavnome gradu Nikoziji bili raspoređeni pripadnici sigurnosnih snaga, neki od njih naoružani, što je neuobičajena slika na otoku, piše agencija AFP.

>> Restrikcije u Cipru, ne može se iz zemlje s više od 3.000 eura

Pojedinačno, štediše mogu podići najviše 300 eura na dan iz bilo koje banke, piše Reuters i nabraja druge ograničavajuće uvjete poslovanja. Tako se u bankama mogu naplatiti samo čekovi koje je izdala banka iz inozemstva. Plaćanja i transferi prema inozemstvu ne mogu prelaziti 5.000 eura na mjesec, a putnici koji odlaze s otoka ne mogu iznijeti više od 3.000 eura gotova novca.

Kontrola kapitala vrijedi za sve račune, za sva plaćanja i sve novčane transfere u bilo kojoj valuti.

Od takvih su mjera izuzeti samo polozi uplaćeni iz inozemstva nakon 27. ožujka. Mjerama ne podliježu ni diplomatske misije, dodaje Reuters.

Banke na Cipru bile su zatvorene gotovo dva tjedna u vrijeme dok je ciparska vlada pregovarala o sanacijskom zajmu od 10 milijarda eura s trojkom finacijaša (Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond). Zajam je odobren uz obvezu Cipra, koji je članica Europske unije, da sam namakne nekoliko milijarda eura, što će se učiniti oporezivanjem velikih depozita iznad 100.000 eura. Takav uvjet prvi put je propisan nekoj članici eurozone koja je zatražila financijsku pomoć EU.

Banke Cipar i Laiki, dvije vodeće bankarske kuće na otoku, platile su najveću cijenu drastičnog restrukturiranja bankovnog sustava u zamjenu za pomoć međunarodnih novčarskih ustanova kojima se mediteranski otok treba spasiti od stečaja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene