Obavijesti Video Pretražite Navigacija
provedena istraga

Spektakularna transformacija: Otkriveno od čega je pozelenio čuveni venecijanski Canal Grande

Canal Grande pozelenio
Canal Grande pozelenio Foto: Afp
Otkriveno je od čega je pozelenio čuveni venecijanski Canal Grande.

Spektakularna transformacija dijela venecijanskog Canala Grande u fluorescentno zelenu bila je posljedica fluoresceina, netoksične tvari koja se koristi za testiranje otpadnih voda, zaključile su lokalne vlasti nakon istrage.

Stanovnike je uznemirila jarko zelena boja venecijanskog kanala u nedjelju, a policija je nakon toga provela istragu. Nagađalo se kako iza svega stoje ekološki aktivisti i borba protiv klimatskih promjena.

Regionalna agencija za prevenciju i zaštitu okoliša utvrdila je prisutnost fluoresceina u uzetim uzorcima. Također nije utvrđena prisutnost toksičnih tvari, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Venecija NAPRAVILI VELIKU ŠTETU Bizarna krađa u Veneciji: Pogledajte što su drski francuski lopovi uspjeli ukrasti

Ovo nije prvi put da je Grand kanal pozelenio. Godine 1968. argentinski umjetnik Nicolás García Uriburu obojio je vode venecijanskog Canala Grande u zeleno fluorescentnom bojom tijekom 34. Venecijanskog bijenala kako bi ukazao na ekološku osviještenost.

Međutim, za razliku od prethodnih slučajeva, nijedna aktivistička skupina nije preuzela odgovornost za najnoviji događaj u Veneciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene