Akcija spašavanja tajlandskih dječaka (Foto: AFP)
Akcija spašavanja tajlandskih dječaka (Foto: AFP) Foto: Afp

Knjiga reprotera ABC-ja u Australiji, Liama Cochrane,a otkriva dosad nepoznate detalje dramatičnog spašavanja trenera i 12 dječaka iz poplavljene špilje duboko pod zemljom na Tajlandu. Njihova sudbina činila se zapečaćenom, no tad je osmišljen vrlo hrabar i riskantan plan spašavanja, a njegove detalje otkriva upravo Cochraneova knjiga koja će mnoge iznenaditi, ako ne i šokirati.


Tajlandska priča o 12 dječaka i njihovom treneru, koji su ostali zarobljeni u špilji duboko pod zemljom nakon velike poplave, zaokupila je pažnju cijelog svijeta. Činilo se da im zbog poplavljenih dijelova špilje gotovo nema spasa, no onda je smišljen veliki plan, pun rizika, ali i jedini koji je pružao nadu u njihov spas.

Vezani članci Puna prikolica Natovario gomilu sijena na prikolicu pa posustao već na prvom zavoju Piton Šest metara i 100 kilograma čistog straha: Jedva uspjeli obuzdati ogromnog pitona, ali su sve snimili

Roditeljima je rečeno da će njihova djeca plivati i roniti do slobode, a kako je operacija protekla s velikim uspjehom, nitko se nije zapitao kako je sve to prošlo bez ikakvih problema. Nitko se nije pitao kojom metodom su dječaci i trener izvučeni na površinu.

Reporter ABC-ja u Australiji, Liam Cochrane u novoj knjizi otkriva upravo te detalje. Naime, dječaci su, kako bi ih se na siguran način izvuklo iz poplavljene špilje, bili pod teškim sedativima, odnosno ketaminom, a ruke su im bile lisičinama svezane iza leđa, kako ne bi skinuli masku s lica ako bi se probudili tijekom operacije izvlačenja iz pećine, prenosi portal nzherald.co.nz.

Tijekom operacije spašavanja i izvlačenja, otkriveno je samo da su dječaci dobili blage sedative, no istina je zapravo bila posve drugačija.

"Da bi se smirila napetost kod roditelja, rečeno im je da spasitelji dječake uče roniti, a medijima je puštena informacija kako će svaki od njih biti crijevom spojen na zračnu bocu ronioca te tako moći disati", napisao je Cochrane u svojoj knjizi.

Naravno, svi koji su bili u toj špilji i sudjelovali u operaciji spašavanja, znali su da je navedeno samo priča za javnost i da nema šanse da dijete koje nema iskustva u ronjenju nauči roniti u nemogućim uvjetima i po tako iznimno zahtjevnom putu, ističe Cochrane.

"Jedini način bio je uspavati ih, staviti masku s kisikom na njihova lica i zapečatiti je silikonom te pustiti iskusne ronioce da ih ponesu sa sobom na slobodu. Ključno je bilo da maske usko prijanjaju na lica dječaka, jer je u protivnom postojala opasnost od utapanja usred izvlačenja na površinu", naglašava Cochrane.

Spašavanje je teklo sporo, bilo je fizički iznimno zahtjevno za ronioce, no funkcioniralo je. Dječak Note (15) prvi je spašen, a kad su liječnici dali zeleno svjetlo za njegovo zdravstveno stanje, na isti način spašeni su i ostali dječaci te njihov trener.