Kip Josipa Broza Tita u Beogradu (Foto: Dnevnik.hr)
Kip Josipa Broza Tita u Beogradu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Skupština Podgorice usvojila je prijedlog gradonačelnika Ivana Vukovića da se u glavnom gradu Crne Gore podigne spomenik Josipu Brozu Titu. Za tu su odluku glasali zastupnici stranke na vlasti i dva od četiri zastupnika Građanskog pokreta URA (GP URA).


Ivan Vuković rekao je da inicijativa o podizanju spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju, već dokaz da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj orijentaciji.

Vezani članci Jahta Jadranka (Foto: Pixsell,Ivo Cagalj) Crnogorci je proglasili suvišnom: Prodaje se najluksuznija Titova jahta, evo i po kojoj cijeni Otkrivanje spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici (Foto: AFP) - 5 Kontra svih: Dok ostali miču svaki spomen o njemu, oni podižu novi spomenik Josipu Brozu Titu

"Antifašizam u Crnoj Gori je živ i država nema namjeru skrenuti s tog puta“, poručio je Vuković. U Titovo vrijeme, dodao je, režim nije bio demokratski, ali su alternative tom režimu bile mnogo gore.

Zastupnik Demokratske partije socijalista (DPS) Stefan Chulafić rekao je da je Crna Gora u Titu imala najboljeg prijatelja, izvijestio je portal b92.

"Pod Titovim vodstvom počinje formiranje modernog crnogorskog društva", rekao je Chulafić.

Zastupnik Demokratskog fronta (DF) Vladimir Bulatović nije podržao inicijativu, navodeći da je 3400 zatvorenika na Golom otoku bilo iz Crne Gore.

Njegov stranački kolega Miodrag Bešović rekao je da ne može podržati inicijativu zbog mnogo razloga, a jedan od njih je taj što je, kako je rekao Bešović, Tito izdavao direktive za obračun s neistomišljenicima.

Zatupnik GP URA Zoran Mikić podržao je inicijativu o podizanju spomenika, ali je dodao da je ta inicijativa način da DPS skrene pozornost s ključnih tema.

Zastupnica GA URA Jelena Vuković nije stala uz stranačke kolege i podržala inicijativu o podizanju spomenika. "Nostalgija je žalovanje za prošlim zbog loše sadašnjosti“, rekla je.