Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriv za urotu

Osumnjičenik za bombaški napad u New Yorku priznao krivnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najibullah Zazi, doseljenik u SAD iz Afganistana, u ponedjeljak je priznao krivnju za sudjelovanje u uroti za izvođenje bombaškog napada u podzemnoj željeznici New Yorka u rujnu 2009., na obljetnicu terorističkih napada Al Kaide na SAD 11. rujna 2001.

Zazi, koji je radio kao vozač minibusa u zračnoj luci Denver International u Coloradu, izjasnio se krivim prema optužbi za urotu s ciljem uporabe oružja za masovno uništenje, urotu za počinjenje ubojstva izvan SAD-a, te za pružanje materijalne potpore Al Kaidi, na ročištu pred saveznim sucem Raymondom Deariem u newyorškom Brooklynu. 'Žrtvovao bih sebe kako bi privukao pozornost na to što američka vojska radi protiv civila u Afganistanu', rekao je Zazi na raspravi, prenosi The Wall Street Journal u online izdanju. Zazi, koji je postigao sporazum o priznanju krivnje s tužiteljima, može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora prema priznatoj krivnji za optužbe.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

Na raspravi u ponedjeljak, Zazi je rekao da je putovao u Katar i Pakistan u proljeće ili ljeto 2008. s drugima, s namjerom priključenja talibanima i sudjelovanje u borbi protiv SAD-a u Afganistanu. Dok je bio Pakistanu, Zazi je rekao da ga je unovačila Al Kaida te da je dobio oružje i obuku u njezinom kampu u Pakistanu. Također je naučio kako izrađivati eksplozivne naprave, rekao je Zazi. Kada se vratio u SAD u siječnju 2009., Zazi je počeo ispitivati kako kupiti materijal za bombe. Zazi je rekao da je s automobilom došao u New York u rujnu 2009., s eksplozivom i drugim materijalom za izradu bombi te kako se nadao da će, zajedno s drugima, postaviti bombe u podzemnoj željeznici New Yorka, ubrzo nakon dolaska.

Dok je bio u New Yorku, Zazi je rekao kako je shvatio da je pod istragom policije i drugih službi pa je bacio eksploziv i druge materijale. Uhićen je nekoliko dana nakon što se vratio u Colorado, dodao je. Njegov otac Mohammed Wali Zazi, koji je optužen zasebno za opstruiranje pravde, izjasnio se da nije kriv ranije ovoga mjeseca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene