Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra iz BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Raguž istaknuo je da je procesuiranje ratnih zločina selektivno i na štetu Hrvata.


Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u toj zemlji, izjavio je danas u Mostaru da je uhićenje desetorice visokih hrvatskih dužnosnika u Bosanskoj posavini odgovor premijeru Andreju Plenkoviću koji je zatražio ravnopravnost te pokušaj da se bosanskohercegovačke Hrvate kolektivno proglasi dijelom zajedničkog zločinačkog pothvata u zemlji i istodobno amnestira druge zločine.

Vezani članci Mario Jurić, novinar Nove TV - 1 Nema mira na političkoj sceni u BiH: Prosvjed u Sarajevu, a u Republici Srpskoj još broje izborne listiće Ilustracija U BiH srušen jarbol s hrvatskom zastavom i oskvrnuto spomen-obilježje braniteljima HVO-a

"Bitan je trenutak kada se ovo dogodilo. Radi se o prvom radnom danu nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića, nakon obećane potpore za ravnopravnost Hrvata u BiH. Ovdje se radi o bacanju klipova u kotač EU procesa u BiH", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH. Dodao je da su uhićenja jasna poruka bosanskohercegovačkim Hrvatima da ih se želi 'dodatno poniziti, naš vjerski i moralni identitet'.

"To više tolerirati nećemo. Mi smo ogorčeni načinom i trenutkom na koji su uhićeni pripadnici HVO-a iz Posavine. Nameće nam se dojam da je na djelu 'logika zajedničkog zločinačkog pothvata' koja u poziciju osumnjičenih stavlja pripadnike HVO-a i HDZ-a", dodao je Ljubić. Pri tome je upozorio kako su među osumnjičenim i optuženima svi hrvatski dužnosnici koji su obnašali vojne i civilne dužnosti, a da istodobno nitko od članova vlade bošnjačkih ratnih vlasti u Sarajevu nije procesuiran niti osumnjičen.

Ljubić, koji je i saborski zastupnik, istaknuo je kako će se u Saboru zauzimati za uspostavu institucionalne ravnopravnosti. "Ja uvjeravam sve da ću djelovanjem u Saboru tražiti da Hrvatska stavi sve instrumente u funkciju i da u komunikaciji s institucijama BiH i EU učini sve da se u BiH konačno uspostavi institucionalna ravnopravnost", istaknuo je Ljubić.

Direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra iz BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Raguž istaknuo je da je procesuiranje ratnih zločina selektivno i na štetu Hrvata. "Imamo selektivan pristup da se procesuiraju zločini nad Bošnjacima i Srbima, a istodobno se ne procesuiraju zločini nad Hrvatima", rekao je Raguž.

Bivši ministar pravde i aktualni dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak ocijenio je da rad pravosuđa ne pridonosi stabilnosti zemlje. "Jedan od ključnih problema je taj da bi pravosuđe trebalo biti jedna od ključnih karika stabilnosti, ali ona to nije", rekao je Čolak. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju