Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uhićen zbog navodne špijunaže

Oslobađanje novinara Gershkovicha prioritet je za Bijelu kuću: "Nećemo stati dok ga ne dovedemo doma"

Novinar Evan Gershkovich u zatvoru
Novinar Evan Gershkovich u zatvoru Foto: AFP PHOTO / LEFORTOVSKY COURT / HANDOUT
Oslobađanje novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha, pritvorenog u Rusiji, prioritet je za američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost u utorak.

"Nećemo stati dok ga ne dovedemo doma”, rekao je Jake Sullivan na forumu Wall Street Journala o oslobađanju novinara Evana Gershkovicha. SAD razgovara s Rusijom o njegovom oslobađanju, dodao je.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller je ranije ovaj mjesec rekao da je Rusija odbila novi prijedlog za oslobađanje Gershkovicha i Paula Whelana, dvojice Amerikanaca koje Washington smatra „nepravedno pritvorenima” u Rusiji. Whelan je 2020. osuđen za špijunažu te je dobio 16 godina zatvora.

Gershkovich je uhićen 29. ožujka u uralskom gradu Ekaterinburgu, također zbog navodne špijunaže. FSB, glavni nasljednik obavještajne agencije KGB-a, tvrdi da je ulovio novinara u pokušaju dobivanja vojnih tajni.

Pročitajte i ovo Prevrnuti vlak - 2 DNEVNIK NOVE TV VIDEO Ekskluzivne snimke teške željezničke nesreće: Šteta se mjeri u milijunima eura

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Pažljivo pratim" VIDEO Vučić ima ideju kako riješiti situaciju na Kosovu: Inspiraciju je pronašao kod kolege kojeg se optužuje za najgore zločine

Bijela kuća je tu optužbu prozvala apsurdnom, a predsjednik Biden zatvaranje „totalno ilegalnim”.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u utorak je kritizirala način na koji Washington želi osloboditi svog državljana.

„Što se tiče Gershkovicha, Washington je prešao na megafon, a ne na mikrofon, te čini sve kako bi se suprotstavio navodnoj 'ruskoj agresiji' protiv novinara, iako je uhvaćen u činu predaje ili pokušaja dobivanja klasificiranih dokumenata”, kazala je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene