Ilustracija
Ilustracija Foto: Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije

Ruska strana u pregovorima koristi ratobornu KGB-ovu taktiku, a Ukrajinci na nju nisu spremni.


Upozorila je na to Lulija Osmolovska, viša stručna savjetnica ukrajinske vlade, piše The Telegraph.

Vezani članci Ilustracija U Londonu uhićen ruski oligarh, Rusi imaju odgovor na zapadne sankcije: U tajnosti nabavili veliku "flotu iz sjene" Ursula von der Leyen Ursula von der Leyen zbunila ljude govorom o Ukrajini: Sporna rečenica naknadno izbrisana, a Europska komisija se ispričala

Smatra da je ruskom timu rečeno da se prema oponentima postave s visine i ne uključe se konstruktivno u razgovore s Kijevom dok "ne bude pravi trenutak za to".

"Taj trenutak će se pojaviti kad obje strane shvate da je status quo neprihvatljiv za sve i da se nesuglasice ne može razriješiti odlukom samo jedne strane bez komunikacije i kooperacije s drugom. Rusi ne misle da je za njih ovo pogodan trenutak unatoč činjenici da na bojnom polju nisu dovoljno uspješni", naglasila je. 

Prema njoj, ruska pregovaračka taktika temelji se na kagebeovskoj praksi te na diplomaciji najdugovječnijeg sovjetskog ministra vanjskih poslova SSSR-a, Andreja Gromika, poznatog po iscrpljivanju svojih kolega. 

Glavni cilj pregovora je poigravanje s emocijama protivnika, sve kako bi ga se spriječilo da racionalno procjenjuje.

Ukrajinci nemaju dovoljno iskustva

Osmolovska dodaje da su Rusi dobro upoznati s obmanjujućim smicalicama, ali ukrajinske političke elite nemaju puno iskustva s tim tehnikama. 

"Kad se Rusi tako ponašaju i ulaze u osobni odnos, potrebno je zadržati pokersko lice i nastavi biti racionalan", objasnila je. 

Istaknula je ime Leonida Slutskog, jednog od ruskih pregovarača kao dobro poznatog po ''grubim'', ''uvredljivim'' i ''ponižavajućim'' mišljenjima o ukrajinskom društvu i političkom vodstvu.

Za njega je rekla da je ''toksična figura'' koja pokazuje da Moskva ''nije ozbiljno zainteresirana za pregovore'' u ovom trenutku i preferira ''strategiju izbjegavanja''. 

"Oni pokušavaju stvar prikazati kao da su kooperativni, da traže izlaz iz postojećeg konflikta i tragaju za rješenjem. Ali ovo je samo slika koju Rusi žele projicirati. Po pitanju važnih stvari, tu ne vidimo ništa ovog tipa", rekla je i dodala: "Sve su to zapravo obični i nimalo impresivni ljudi."

Osmolovska je rekla da je ukrajinski narod uvjeren u vojnu pobjedu te će im stoga biti teško prihvatiti uvjete o teritorijalnim izmjenama. Stoga to nije nešto na što bi pregovarači pristali.

Moskva će, kazala je, nastojati ''slomiti solidarnost i jedinstvo ukrajinskog društva'' kroz predlaganje ''nejasnih i višeznačnih obveza''. Ali smatra da vrijeme radi za Ukrajinu. 

"Trpimo ogromne ljudske žrtve, a naši gradovi su razoreni. Ali ukrajinski narod je spreman to podnijeti jer su se spremni boriti. Oni vide svjetlo na kraju tunela", rekla je za The Telegraph.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju