Međunarodni organizirani kriminal donosi 870 milijardi dolara godišnje (658 milijardi eura) od trgovine drogom, ljudima i cyber kriminala, prema procjeni jednog dužnosnika UN-ove agencije.


"Oni imaju 870 milijardi dolara godišnje, to je ogroman iznos novca", rekao je u srijedu šef UN-ova ureda za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) Rus Juri Fedotov.

Vezani članci Policija u Srbiji Dvojica Hrvata uhićena u Srbiji zbog prevare teške više od 50.000 eura Slika nije dostupna Zbog nedolaska trojice okrivljenika odgođen početak suđenja Jakši Cvitanoviću Cviku

"To motivira kriminalce. Novac, kako bi bili utjecajni i dobili određeni status i moć", rekao je i dodao da su zločinačke skupine bolje financirane od bilo koje državne vlasti.

Fedotov je istaknuo da pitanje fondova nije jedini izazov u toj borbi koji je ušla u novu dimenziju zahvaljujući internetu koji omogućuje mafijaškim skupinama da brže djeluju i izbjegnu istrage.

>> Šibenik: Uhićeni dileri kokaina, marihuane i sintetičkih droga

"Trebali bismo biti fleksibilniji. Treba ih spriječiti i preduhitriti", objasnio je.

Jedna trećina svjetskog stanovništva ima pristup internetu, a cyber kriminal sve više zabrinjava policiju.

>> Uhvaćen diler sa 300 grama kokaina

Godišnji prihodi povezani s krađom identiteta na internetu su procijenjeni na milijardu dolara godišnje, prema visokom dužnosniku UN-a koji naglašava da je taj iznos niži od 20 milijardi dolara od trgovine ugroženim životinjskim i biljnim vrstama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook