Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni kandidat oporbe Levan Gačečiladze je ocijenio da su predsjednički izbori koji će se u subotu održati u Gruziji već 'falsificirani' i zaprijetio nepriznavanjem izbornih rezultata.


Na susretu s europskim zastupnicima u Tbilisiju, Gačečiladze je nabrojao nekoliko kršenja zakona poput zlouporabe državnih institucija aktualnog predsjednika Mihaila Sakašvilija i otežavanja predizborne kampanje oporbe koje provodi vlast.

Vezani članci Slika nije dostupna Gruzija: Oporba se nije uspjela sastati sa Sakašvilijem Slika nije dostupna Tisuće prosvjednika traže ostavku gruzijskog predsjednika

'Ako se te stvari nastave, a 100 posto sam siguran da hoće, nećemo priznati' rezultate izbora, izjavio je. 'Prihvatimo li falsificirane izbore, vrlo brzo ćemo imati autoritarni režim', dodao je.

'Oni će proglasiti pobjedu na temelju protuzakonitih i nepouzdanih izlaznih anketa', ustvrdio je i dodao kako će oporba u tom slučaju nastaviti 'prosvjede u ustavnim okvirima' u borbi protiv Sakašvilija.

Susretu je nazočio i drugi oporbeni kandidat David Gamkrelidze, koji se suglasio s Gačečiladzeom.

'Sakašvili ne uživa toliku popularnost koja bi mu sutra omogućila prelazak praga od 50 posto (čime bi pobijedio u prvom krugu). Bilo bi nam teško priznati takav rezultat', rekao je, dodavši kako bi 'jedini objektivni rezultat bio drugi krug izbora'.