Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Redatelj protiv Obame

Oliver Stone: Snowden je heroj, otkrio je velikog brata kakvog ni Orwell ne bi zamislio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki redatelj Oliver Stone smatra da je bivši obavještajac Edward Snowden heroj, a da je Putin, dajući mu privremeni azil, učinio pravu stvar.

U višetjednu raspravu o postupcima Edwarda Snowdena (30), bivšeg američkog obavještajca koji je medijima dostavio podatke o tajnim špijunskim programima Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), uključio se i oskarovac Oliver Stone.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

Taj američki redatelj poznat po političkim gledištima koja nerijetko odstupaju od američkog pa i globalnog mainstreama, Snowdena smatra herojem.

>> Snowdenov otac: 'Volio bih da se moj sin vrati u SAD, ali tu mu ne bi pošteno sudili'

'On je za mene heroj. Edward Snowden je heroj. On sve ovo nije učinio kako bi osobno profitirao niti je odao bilo kakvu tajnu koja bi tobože mogla nanijeti štetu našoj zemlji. Nisam vidio nijedan dokaz za to. Sve što radi, radi prema svojoj savjesti. (...) Žrtvovao je svoj život za ovo', kazao je Stone na press konferenciji u Tokiju.

Stone je istovremeno nahvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina. 'Učinio je pravu stvar', rekao je redatelj, aludirajući na činjenicu da je Rusija Snowdenu nedavno odobrila privremeni azil. Napomenuo je kako se Putin suprotstavio Americi koja je mogućnost terorističkih napada iskoristila kao ispriku za uvođenje dodatnih orvelovskih kontrola građana.

'Ovo je, doduše, veliki brat kakvog ni Orwell nikada ne bi bio u stanju predvidjeti. Mogu vidjeti što se događa u svakoj kući. Obama kaže 'Nema razloga za brigu, ne slušamo vas'. Da, ali problem je da bi mogao slušati kada bi to htio, a znamo da će netko u budućnosti - ako ne Obama, onda Bush treći ili Hillary Clitnon, tko god već dođe - to i učiniti', rekao je Stone.

Slavni redatelj ovih dana boravi u Tokiju gdje promovira svoju novu dokumentarnu seriju 'Neispričana povijest Sjedinjenih Američkih Država', u kojoj iznosi dosad manje poznate detalje iz povijesti američke diplomacije 20. stoljeća.

Novinarima je rekao i da bi više država, uključujući Japan, Americi trebalo reći 'Ne'. Japancima je, pak, poručio da na Kinu ne bi trebali gledati kao na neprijatelja.

'Počnite Kinu promatrati drugačije. Za početak biste mogli uputiti ispriku za sve što ste Kini učinili i za sve Kineze koje ste poubijali. Počnite s isprikom za to', rekao je Stone.

S obzirom da su odnosi Japana i Kine u posljednje vrijeme na silaznoj putanji, teško je za očekivati da će netko u vrhu japanske politike prihvatiti Stoneov savjet. No, on je uvjeren da je to pravi put.

'Japan bi iznenadio svijet i zatoplio odnose sa susjedima kada bi počeo priznavati vlastitu prošlost. Zamislite da Japan to učini već sutra. Pa to bi bilo kao da je proljeće počelo! Zatopljenje. Početak novog svijeta. A onda bi i Kina na Japan gledala malo drugačije, ne bi ga više promatrala s mržnjom', napomenuo je redatelj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene