Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodna zajednica u brizi

Oko 4000 Hmonga vraća se u Laos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajlandska vojska počela je zatvarati izbjeglički logor i vraćati oko 4.000 Hmonga u Laos, unatoč zabrinutosti međunarodne zajednice za njihovu sigurnost.

Pukovnik Thana Charuwat rekao je da je operacija počela u ponedjeljak u 5,30 sati po mjesnom vremenu (nedjelja u 23.30 po srednjoeuropskome), uz sudjelovanje 5.000 vojnika, policajaca i civilnih dragovoljaca, i da bi se trebala završiti za dan. Thana je kazao da vojnici nisu naoružani, ali su opremljeni štitovima i palicama, što odgovara međunarodnim standardima za rješavanje sličnih situacija, dodavši da sat nakon početka operacije Hmongi nisu pružali otpor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Trojica Hrvata ozlijeđena u nesreći na Tajlandu: "Jedan je slomio rebra, a drugog operiraju" Ilustracija Okolnosti se utvrđuju Stravična eksplozija u tvornici vatrometa: Krhotine posvuda, velik broj poginulih

Velik broj Hmonga izrazio je zabrinutost zbog mogućeg progona komunističkih vlasti u domovini. 'Vlada u Laosu potvrdila je da će amnestirati čelnike Hmonga', dodao je Thana. Većina Hmonga stigla je u Tajland nakon 2004., tražeći politički azil jer su u Laosu navodno bili izloženi političkom progonu. Bangkok je potpisao ugovor s Laosom po kojemu se obvezao da će do konca godine sve Hmonge vratiti u domovinu koja im jamči sigurnost.

Poznati kao zaboravljeni saveznici Amerike

'Ovo je teška povreda međunarodnih norma u zaštiti ljudskih prava', upozorio je u nedjelju neimenovani zapadni diplomat, ocijenivši kako je 'teško zamisliti stvaran pristup međunarodne zajednice Hmongima po njihovu dolasku u domovinu, s obzirom na dosadašnja iskustva u repatrijaciji'. Pripadnike naroda Hmonga, poznate kao 'zaboravljene saveznike Amerike' vrbovala je američka obavještajna služba kao saveznike u vijetnamskom ratu. Kada su 1975. komunisti preuzeli vlast u Vijetnamu, počeo je egzodus Hmonga među kojima su se desetci tisuća iselili u Sjedinjene Države, a nekoliko tisuća je stiglo u Tajland, gdje ih smatraju ilegalnim ekonomskim imigrantima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene