Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajlandska vojska počela je zatvarati izbjeglički logor i vraćati oko 4.000 Hmonga u Laos, unatoč zabrinutosti međunarodne zajednice za njihovu sigurnost.


Pukovnik Thana Charuwat rekao je da je operacija počela u ponedjeljak u 5,30 sati po mjesnom vremenu (nedjelja u 23.30 po srednjoeuropskome), uz sudjelovanje 5.000 vojnika, policajaca i civilnih dragovoljaca, i da bi se trebala završiti za dan. Thana je kazao da vojnici nisu naoružani, ali su opremljeni štitovima i palicama, što odgovara međunarodnim standardima za rješavanje sličnih situacija, dodavši da sat nakon početka operacije Hmongi nisu pružali otpor.

Vezani članci Hrvati u Kabulu čekaju evakuaciju - 1 Svih 26 hrvatskih državljana uspješno vraćeno iz Afganistana svojim domovima: ''To je rezultat višednevnog napora institucija'' Majmuni na cesti Majmune na cesti viđate svaki dan, ali ovakav prizor svejedno je prava rijetkost

Velik broj Hmonga izrazio je zabrinutost zbog mogućeg progona komunističkih vlasti u domovini. 'Vlada u Laosu potvrdila je da će amnestirati čelnike Hmonga', dodao je Thana. Većina Hmonga stigla je u Tajland nakon 2004., tražeći politički azil jer su u Laosu navodno bili izloženi političkom progonu. Bangkok je potpisao ugovor s Laosom po kojemu se obvezao da će do konca godine sve Hmonge vratiti u domovinu koja im jamči sigurnost.

Poznati kao zaboravljeni saveznici Amerike

'Ovo je teška povreda međunarodnih norma u zaštiti ljudskih prava', upozorio je u nedjelju neimenovani zapadni diplomat, ocijenivši kako je 'teško zamisliti stvaran pristup međunarodne zajednice Hmongima po njihovu dolasku u domovinu, s obzirom na dosadašnja iskustva u repatrijaciji'. Pripadnike naroda Hmonga, poznate kao 'zaboravljene saveznike Amerike' vrbovala je američka obavještajna služba kao saveznike u vijetnamskom ratu. Kada su 1975. komunisti preuzeli vlast u Vijetnamu, počeo je egzodus Hmonga među kojima su se desetci tisuća iselili u Sjedinjene Države, a nekoliko tisuća je stiglo u Tajland, gdje ih smatraju ilegalnim ekonomskim imigrantima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju