Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN na zahtjev Libije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN, s kojim u prosincu predsjedava Hrvatska, u srijedu navečer održalo je hitnu sjednicu na zahtjev Libije, nestalne članice Vijeća, na kojoj se raspravljalo o odbijanju Izraela da dopusti libijskom brodu s humanitarnom pomoći pristajanje u Pojasu Gaze.

Libija je u zahtjevu za hitnom sjednicom navela da akcija Izraela protiv libijskog broda predstavlja prijetnju miru.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

Incident se dogodio u ponedjeljak, kada se libijski teretni približio izraelskim teritorijalnim vodama na putu za Gazu. Izraelski ratni brodovi primorali su libijski brod da promjeni kurs i otplovi u pravcu Egipta.

Libijski veleposlanik Giadalla Ettalhi oštro je osudio izraelsko spriječavanje da libijski brod dopremi 3.000 tona hrane i druge humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze.

Palestinski predstavnik Riyad Mansour pozvao je Izrael da ukine blokadu Gaze i dopusti dopremu humanitarne pomoći za 1,5 milijuna Palestinaca. On je optužio Izrael da je svojim mjerama izazvao humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze.

"Izraelsko kolektivno kažnjavanje Palestinaca u Pojasu Gaze predstavlja kršenje Ženevskih konvencija i ratni zločin protiv civilnog stanovništva", rekao je Mansour.

Israelska veleposlanica pri UN-u Gabriella Shalev oštro ja napala Libiju da je sazivanjem hitne sjednice zlouporabila svoj status nestalne članice Vijeće sigurnosti, u situaciji koje ne opravdava takav potez.

"Libija ne razumije svoju ulogu u Vijeću sigurnosti, njezine obveze i odgovornosti", rekla je Shalev, nazivajući sazivanje hitne sjvednice "jeftinim trikom i niskom provokacijom".

Američki predstavnik pri UN-u Alejandro Wollf, pridružio se Izraelu u osudima Libije, ocjenjujući da misija libijskog broda nije bila humanitarna pomoć, već "provokacija i propaganda". Naglasio je da je Libija posljednji puta humanitarnu pomoć Palestincima uputila 2006. godine, te izrazio sumnju u sadašnji 'timing' i dobre namjere.

Vijeće sigurnosti UN nije zauzimalo nikakvo zajedničko stajalište na sjednici, koju je hrvatski veleposlanik Neven Jurica zaključio nakon posljednjeg govornika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene