Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao u filmu

Objavljeno kako je izgledalo čitanje presude Trumpu: "Smijao se i šalio, a onda se sve promijenilo"

Objavljeno je kako je izgledalo čitanje presude Donaldu Trumpu.

Unutar sudnice u New Yorku, gdje je Donald Trump osuđen po svim točkama optužnice u svom povijesnom kaznenom suđenju, napetost je bila tolika da se činilo kao da gledate film, izvijestio je novinar Daily Maila Daniel Bates.

"Sa svog mjesta u trećem redu, točno iza Trumpovih savjetnika i odvjetnika, imao sam jasan pogled na bivšeg predsjednika, koji je s gađenjem odmahivao glavom kad je pročitana prva od 34 presude", napisao je.

Pročitajte i ovo Xi Jinping Diplomatski napori Švicarska organizira mirovnu konferenciju o Ukrajini, ali ostaje bez ključnog igrača: Pogledajte o kome se radi

Izraz lica bivšeg predsjednika nije mogao sakriti njegov bijes zbog proglašenja krivim po svim točkama optužnice za falsificiranje poslovnih zapisa, a čitanje presude nije moglo biti bolje napisano da bi se povećala napetost – sve do iznenađujućeg obrata na kraju.

U 16:15 po lokalnom vremenu svi su se počeli vraćati u sudnicu misleći da je to kraj dana. Sudac Merchan rekao je da planira poslati porotu kući u 16:30 i sljedećih 15 minuta svi su – uključujući Trumpa, više od stotinu novinara i tužitelja – sjedili i čekali u sudnici na 15. katu.

Pročitajte i ovo Stormy Daniels Daniels preplavile emocije Prijateljica Stormy Daniels o presudi: "Ovo je dirljivo jer nas mnogi osuđuju zbog prošlosti"

Trump se smijao i šalio sa svojim odvjetnikom Toddom Blancheom. U jednom trenutku Blanche se toliko smijao da je stavio ruku preko lica. Ali nešto nakon 16:30 raspoloženje se drastično promijenilo kada je sudac Merchan rekao da je porota poslala poruku, četvrtu po redu. Imali su presudu.

"U sobi se začuo glasan uzdah i napetost je naglo porasla. Sudac Merchan rekao je svima u sudnici da ne smije biti izljeva emocija kada presuda stigne. Porota je tražila 30 minuta da popuni obrazac, koji je imao 40 stranica, pa smo morali ponovno čekati", objavio je Daily Mail.

Ista presuda za sve točke optužnice

Alvin Bragg, okružni tužitelj Manhattana, ušao je i sjeo u javnu galeriju. Šest zamjenskih porotnika ušlo je i sjelo ispred njega, a Blanche je ponovno stavio ruku na lice – ovaj put nervozno. Kako je vrijeme prolazilo, jedna ženska službenica u sudnici zatvorila je oči i nekoliko puta duboko udahnula i izdahnula.

Odjednom, sudac Merchan vratio se u sudnicu i pozvao porotu. Jedanaest sudskih službenika osiguravalo je sudnicu zajedno s četiri agenta tajne službe dok se porota vraćala, hodajući samo 30-ak centimetara od Trumpa dok je stajao za obrambenim stolom. Nitko mu nije pogledao u oči.

Pročitajte i ovo Donald Trump Neviđeno u SAD-u Hoće li Trump ići u zatvor? Stručnjaci objašnjavaju može li nastaviti utrku za Bijelu kuću i kakvu kaznu može očekivati

Sudac Merchan rekao je poroti da je dobio njihovu poruku u 16:20 sati. Pitao je predvodnika porote jesu li donijeli presudu, a on je odgovorio da jesu. Predvodnik porote, bivši konobar koji radi u prodaji za kozmetičku tvrtku, ustao je i uzeo mikrofon koji mu je bio dodan.

Službenik suda pročitao je prvu točku optužnice i pitao ga: "Kako glasi?" U zaprepaštenoj tišini u sudnici predvodnik porote rekao je: "Kriv." Službenik je pročitao još dvije točke, i svaki put predvodnik je rekao isto: "Kriv."

Trump je odmahnuo glavom kad je pročitana treća presuda. Službenik suda prošao je kroz sve 34 točke optužnice i svaki put presuda je bila ista.

"Predvodnikov glas samo je jednom zadrhtao, ali inače je govorio jasnim glasom koji se čuo diljem svijeta", napomenuo je novinar.

Pročitajte i ovo Ilustracija - glasački listić U problemu Niti jedna tiskara u BiH ne želi tiskati glasačke listiće za izbore

Trump je gledao naprijed dok su se presude nizale, očito zapanjen ili nesiguran što da misli o odluci. Sudac je pitao porotu je li to doista njihova presuda, a oni su jednoglasno odgovorili da jest.

Poznat datum izricanja kazne

Dok su telefoni zujali s ažuriranjima presude, sudac Merchan odao je počast poroti i pohvalio njihovu posvećenost i naporan rad. Rekao je da su bili uključeni i angažirani te da su ovom pitanju posvetili zasluženu pozornost.

Pročitajte i ovo Donald Trump Presedan u SAD-u Republikanski donatori stali uz Trumpa: "Šaljem mu novih pet milijuna dolara"

U očajničkom pokušaju Blanche je zatražio od suca da donese odluku o oslobađanju.

"Nema osnove za to i ova porota nikako ne bi mogla donijeti ovu presudu bez vjerovanja u svjedočenje gospodina Cohena", odgovorio je sudac, misleći na Trumpova bivšeg osobnog odvjetnika Michaela Cohena.

Blanche je zatražio da kazna bude izrečena sredinom ili krajem srpnja jer Trump ima trodnevno ročište u slučaju dokumenata na Floridi krajem lipnja i neće se moći usredotočiti na ovo pitanje ako bude prije. Tužitelj Joshua Steinglass tomu se nije protivio i sudac je zakazao izricanje kazne za 11. srpnja u 10 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene