Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Banjalučke "Nezavisne novine" su objavile prvi dio stenograma službenog razgovora glavne tužiteljice Haaškog tribunala Carle del Ponte iz 2004. godine u Banjoj Luci s tadašnjim predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Draganom Kalinićem, a u kojem je Del Ponte upozorila da bi SFOR mogao ubiti Radovana Karadžića.


"Od 1999. godine u rujnu Karadžić je bio u kontaktu s našim uredom. On je razgovarao s nama dobrovoljno, ali nije želio da to izgleda kao dobrovoljna predaja i ja sam dogovarala njegovo uhićenje u Švicarskoj, ali onda je on promijenio mišljenje i nije se želio predati", rekla je Carla del Ponte.

Vezani članci Mislav Bago u Dnevniku Nove TV - 1 Bago o snimci o kojoj priča cijela Hrvatska: "Ovakvih razgovora ima na stotine, samo je ovaj snimljen" Volodimir Zelenski i Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Bijela kuća objavila transkript razgovora između Trumpa i Zelenskija

Po njenim tvrdnjama "NATO i SFOR će pokušati napraviti jednu akciju uhićenja Karadžića".

"Karadžić zna da je u opasnosti, jer ako ga oni (SFOR odnosno NATO) i nađu, on neće biti prebačen u Haag živ", kazala je Carla del Ponte.

Pri tom je objasnila da je osobno istraživala priču o sporazumu između Karadžića i američkog diplomata Richarda Holbrooka po kojoj je Karadžiću obećano da neće biti izručen u Haag ako se za uzvrat povuče s političke pozornice.

Del Ponte je istaknula da je dobila "neki dokaz da je to (sporazum Karadžić - Holbrook) istina".

"Ako je to istina, onda to još više potvrđuje pretpostavku da se
ubije Karadžića", dodala je Carla del Ponte.

Ona je, prema tom stenogramu, rekla da Karadžić treba imati mogućnost da se brani u normalnom sudskom procesu, a ne da ga se ubije.

Zatražila je od Kalinića da prenese poruku Karadžiću o organiziranju njegova uhićenja u Švicarskoj ili na drukčiji način ali, kako je rekla, bez sudjelovanja SFOR-a.

Kalinić je Carli del Ponte odgovorio kako je to (prenošenje poruke Karadžiću) jednom učinio u dogovoru s bivšim američkim dužnosnikom zaduženim za pitanje ratnih zločina Prosperom, nakon čega je bio izvrgnut izravnim prijetnjama Karadžićeve obitelji.

Odbijajući Del Pontin zahtjev Kalinić je obrazložio da bi mu u
slučaju slanja nove poruke Karadžiću život bio u opasnosti.

"Slaba bi satisfakcija za moju obitelj bila ako jednog dana vi
stavite svijeću na moj grob", kazao je Kalinić glavnoj haaškoj
tužiteljici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju