Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće svijeća obasjale nebo nad Fátimom

Obilježena 101 godina od ukazanja Gospe: Misi prisustvovala i predsjednica Grabar-Kitarović

Nebo iznad Fátime/Ilustracija (Foto: AFP)
Nebo iznad Fátime/Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je u noći sa subote na nedjelju misi u portugalskom svetištu Fátimi gdje je, kako je rekla, u "mislima bila sa svima u Hrvatskoj".

"Zahvalna sam portugalskom predsjedniku što me je pozvao na ovu 101. obljetnicu početka ukazanja u Fátimi. Meni su ovo posebni trenuci, kada svi razmišljamo o sebi, ali ponajviše o drugima. Dakle, kada se zagledamo u sebe, u ono što smo dobro učinili i u ono što bi smo trebali bolje činiti", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima na izlazu iz svetišta. "Večeras sam bila u mislima sa svima vama u Hrvatskoj, i u molitvama s vama", dodala je.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin GRBIN UZVRAĆA UDARAC Prepirka oko slogana ide dalje: "Prije Grabar-Kitarović taj slogan je imao..." Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra''

Vjernici iz čitavog Portugala, ali i inozemstva, od subotnjeg su jutra pristizali prema mjestu nad kojim se uzdiže bijelo svetište.

"Osjećam potpuni mir", rekla je za Hinu 45-godišnja Isabel dok je u ruci stiskala krunicu. Ona je došla iz sjevernog grada Viana do Castela, udaljenog 270 kilometara od Fátime. "Već desetu godinu zaredom dolazim ovdje zbog istinske vjere", dodala je.

U svetište je pristiglo oko 200.000 osoba, a u nedjelju bi ih na središnjoj misi moglo biti oko 400.000, procjena je odjela za odnose s javnošću svetišta. Službeni podaci tek se očekuju.

Na prilazu Fátimi postavljeni su šatori, a hodočasnici ogrnuti dekama nastavljaju dolaziti. Catarina, 28-godišnja radnica iz Lisabona, ondje je došla u 11 sati ujutro kako bi zauzela mjesto blizu oltara.

"Osjećam se potpuno ispunjeno. Molitva mi daje snagu u životu", rekla je dvanaest sati nakon dolaska.

Deseci tisuća vjernika podižu svijeće u zrak te uglas pjevaju. Mnogi su uronjeni u molitvu. Na blagom vjetru vijore zastave Portugala, Španjolske, Francuske, Zelenortske Obale i drugih mjesta.

Fátima, mjesto udaljeno stotinjak kilometara od glavnog grada Lisabona, od 1917. godine je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Europi. Tada se, prema svjedočenju troje pastira, ondje prvi put ukazala Gospa.

Lani je na stotu obljetnicu ondje boravio papa, a misi je prisustvovalo milijun vjernika.

"Ljudima je to bitno, pomaže im da skupe snagu nakon godina gospodarske krize. Ovo mjesto im jača duh", kaže lokalni novinar Pedro Soares Botelho koji svake godine izvještava s procesije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene