Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada su američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga stigli u selo Moneygall, svih 300 stanovnika burno je pozdravilo 'dalekog rođaka'. Nasmiješeni Obama želio se rukovati sa svakim stanovnikom seoca u središnjoj Irskoj iz kojeg je 1850. krenuo u američku avanturu njegov predak Fulmouth Kearney.


Obamu je u selu prvi pozdravio računovođa Henry Healy koji vuče korijen iz iste loze. Seljani i njihovi gosti sa susjednih farmi priredili su Baracku i Michelle Obami topao doček.

Karte na crno

Vezani članci Barack i Michelle Obama Obamina hit-knjiga bi mogla dobiti filmsku verziju: Spominje se ime zvijezde koja bi ga trebala glumiti Obećana zemlja, prvi dio memoara bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame "Obećana zemlja" bivšeg američkog predsjednika već prvi dan srušila rekorde prodaje i uvjerljivo potukla literarna djela prethodnika

Nije im bilo teško čekati nekoliko sati kako bi dobili besplatne ulaznice. Jedan ponosni stanovnik izjavio je za BBC da je vladala prava pomama za kartama te da se za njih na crnom tržištu moglo dobiti i do 1.000 eura. No, čak i da je netko htio prodati kartu, to ne bi bilo moguće iz sigurnosnih razloga. Na kontrolnim točkama detaljno je provjeravan identitet svakog posjetitelja. Selo je imalo i logističkih problema s ugošćivanjem svih putnika namjernika. Naime, nemaju benzinsku postaju, čak ni bankomat. Imaju tek dva puba. Vlasnik jednog od njih posljednjih dana dao je izjavu za gotovo sve vodeće svjetske televizijske kuće. Za ovu priliku kuće i okućnice očišćene su i okićene, a bila je dobra i ponuda suvenira. Irsko selo Moneygall zaista voli svog 'rođaka' O’Bamu.

>> VIDEO: Obamina 'Zvijer' zapela na rampi, s Michelle ga selili u drugi auto

Zelena kravata

Koliko su popularni irski glasovi u SAD-u možda najbolje govori podatak da su svi predsjednici poslije Johna Kennedyja (osim Lindona Johnsona) 'otkrivali' svoje irske korijene. Pronašao ih je čak i Bill Clinton, iako genealozi to nisu nikada potvrdili. Irska je mala zemlja, usto u velikoj financijskoj krizi, ali ne treba smetnuti s uma da je čak 40 milijuna Amerikanaca irskog podrijetla. Većina su američkih Iraca i katolici, što je također zanimljiva izborna baza za Obamu. Katolički mediji kritični su prema Obaminu liberalnom stavu prema pobačaju, ali stvari nisu tako napete da se ne bi mogle izgladiti.Uostalom, i na prošlim izborima za Baracka Obamu je glasovalo vrlo mnogo katolika. S irskim pedigreom O’Bama će moći ponosno staviti zelenu kravatu i pojaviti se na proslavi Svetog Patrika u New Yorku, što će sigurno povećati njegovu popularnost među Ircima i katolicima. (Agencija VLM)