Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitno izglasavanje u Kongresu

Obama: Neću tražiti srednji sloj da pokrije deficit dok se bogate ne traži ni za novčić veći porez

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa hitno izglasavanje povećanja poreza bogatima.

U prvom govoru nakon ponovnog izbora na predsjedničku funkciju, Barack Obama ipak je izrazio spremnost na fiskalni kompromis s republikancima. Ako se u Kongresu do kraja godine ne postigne dogovor oko proračunskih ušteda, stupit će na snagu automatski rezovi koji bi američko gospodarstvo moglo gurnuti u recesiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nikud s mrtve točke SAD-u prijeti dužnička kriza: Propao novi pokušaj dogovora Obame i republikanaca Slika nije dostupna Nove ankete Američka uprava i dalje u blokadi: Tko je politički profitirao?

Pozvao je Kongres da odmah produlji zakon o smanjenju poreza za srednju klasu, istaknuvši kako bi takva mjera omogućila za 98 posto obitelji i 97 posto malih poduzetnika jamstvo koje će omogućiti brži gospodarski rast

'U pogledu ovoga pitanja svi se slažemo i smatram da bi ga članovi Kongresa trebali odmah primijeniti', rekao je predsjednik u svom tjednom obraćanju naciji

'Takva bi odluka milijunima obitelji i malim poduzetnicima donijela mir koji bi omogućio otvaranje novih radnih mjesta i brži gospodarski rast', rekao je Obama.

>> Obama opet u suzama: Evo što ga je rasplakalo!

'Otvoren sam za kompromis. Otvoren sam za nove ideje. Posvećen sam rješavanju naših financijskih izazova, ali odbijam prihvatiti bilo koji pristup koji nije izbalansiran. Neću tražiti studente, umirovljenike i srednji sloj da pokriju cijeli deficit dok se od ljudi koji poput mene zarađuju više od 250.000 dolara na godinu ne traži da plate ni novčić veći porez', rekao je Obama.

U petak je Obama, izabran na još jedan četverogodišnji mandat najavio kako će idući tjedan pozvati šefove demokrata i republikanaca u Kongresu na raspravu o načinima pronalaženja izlaska iz proračunskog problema do kraja prosinca.

SAD se nalazi pred automatskim stupanjem na snagu zakona koji predviđa povećanje poreza i smanjenje proračunskih izdataka. Ekonomisti su upozorili da bi u tom slučaju moglo ponovno doći do recesije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene