Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski sud će o zahtjevu Švedske za izručenje Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, odlučivati 7. i 8. veljače, priopćio je londonski sud.


Švedske vlasti žele ispitati Australca u okviru istrage zbog silovanja, optužbe koju Assange niječe. Dvije Šveđanke su ga optužile za seksualne odnose bez prezervativa.

Vezani članci Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 4 Engleska postupno izlazi iz lockdowna: "Napokon smo se vratili u pubove. Unaprijed smo rezervirali stol i mislimo ovdje provesti cijeli dan" Slika nije dostupna Assange u travnju objavljuje knjigu: 'Bit će to vrlo osobno'

Sudac suda u Woolwichu, u Londonu, u utorak je službeno obavijestio Assangea nakon kratkog prvog saslušanja, da će se sud o izručenju očitovati 7. i 8. veljače.

>> WikiLeaksu zbog novca prijeti gašenje

Osnivač WikiLeaksa trenutačno je u kućnom pritvoru u Engleskoj, u luksuznoj vili na osami. Nakon devetodnevnog boravka u pritvoru, pušten je 16. prosinca uz jamčevinu od 240.000 funta (2,17 milijuna kuna).

Njegovi simpatizeri ističu da je žrtva političkih spletka zbog objavljivanja tisuća službenih povjerljivih dokumenata na njegovoj stranici, koje je bilo neugodno za mnoge vlade u svijetu. (Hina)