Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ultrabogati dioničari

Najvažnija nepoznata tvrtka na svijetu vrijedi nepojmljivih dvije tisuće milijardi dolara: "Prodaju lopate u zlatnoj groznici"

Aktualno Galerija Najvrijednija nepoznata tvrtka na svijetu - 6 Najvrijednija nepoznata tvrtka na svijetu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Srđan Kovačević, direktor Orqe Srđan Kovačević, direktor Orqe Foto: DNEVNIK.hr Aco Momčilović, istraživač umjetne inteligencije Aco Momčilović, istraživač umjetne inteligencije Foto: DNEVNIK.hr Najvrijednija nepoznata tvrtka na svijetu - 1 Najvrijednija nepoznata tvrtka na svijetu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Najvrijednija nepoznata tvrtka na svijetu - 2 Galerija 1/8 >>
Umjetnu ćemo inteligenciju u budućnosti koristiti za razne svrhe. No, za što je god koristili, njezin rad ovisi o jednoj tvrtki, američkoj Nvidiji. Priču o najvažnijoj nepoznatoj tvrtki na svijetu donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

"Da bi AI mogao funkcionirati potrebne su enormne količine procesorske snage - čipovi", rekao je Srđan Kovačević, direktor Orqe.

Najbolje čipove za umjetnu inteligenciju proizvodi tvrtka za koju su donedavno čuli samo informatičari i ljubitelji kompjuterskih igara. Nvidia.

"Oni su zapravo kompanija iza kompanija, oni prodaju lopate u zlatnoj groznici", pojasnio je Aco Momčilović, istraživač umjetne inteligencije.

Zlatna groznica utrka je svjetskih informatičkih divova u razvoju aplikacija poput Chat GPT-a. To je nemoguće bez Nvidijinih čipova, čija cijena ide u nebo, a s njom i tvrtkina vrijednost.

"Oni su doživjeli nevjerojatan rast. Došli su u vrlo kratkom periodu do vrijednosti od dvije tisuće milijardi dolara", dodao je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Natezanje se nastavlja Srbija je bijesna zbog izjave Radmana, poslali su prosvjednu notu, a sada se oglasilo naše Ministarstvo

Nvidiju to čini četvrtom najvrjednijom tvrtkom na svijetu, iznad Googlea, Amazona ili Facebooka, a njezine dioničare vrlo bogatim ljudima.

Oni koji su 2019. kupili dionice Nvidije s pravom mogu reći da su otkrili zlatnu koku. Samo pet godina kasnije njihovo ulaganje se udvadesetorostručilo.

No, prije nego što potrčite kupiti Nvidijine dionice - oprez! Konkurencija ne spava.

"Mi već sad vidimo pojavu raznoraznih startupova koji rade specijalizirane čipove koji će te računalne operacije koje su potrebne specifično za velike jezične modele raditi puno učinkovitije", rekao je Kovačević.

Pročitajte i ovo Ante Bagarić, Marija Miholjek i Saša Kopljar GOST DNEVNIKA NOVE TV Što je okidač za ovakve sumanute činove? Psihijatar nakon ubojstva u Splitu: "Postajemo nezreliji kao društvo"

Nema stoga garancija ni da će Nvidija za koju godinu biti tu gdje je danas.

"Mi smo donedavno govorili da su informacije nova nafta. E sad ćemo vidjeti jesu li grafičke kartice, čipovi nekakva nova nafta, to jest nekakav faktor koji će utjecati na efikasnost kompanija", istaknuo je Momčilović.

Hoće li čipovi biti nova nafta? To ne zna ni umjetna inteligencija. Pouzdani odgovor dat će vrijeme.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene