Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Što je okidač za ovakve sumanute činove? Psihijatar nakon ubojstva u Splitu: "Postajemo nezreliji kao društvo"

Aktualno Galerija Ante Bagarić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Ante Bagarić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Foto: DNEVNIK.hr Ante Bagarić, psihijatar Ante Bagarić, psihijatar Foto: DNEVNIK.hr Ante Bagarić, psihijatar Ante Bagarić, psihijatar Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Bagarić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Galerija 1/4 >>
Cijela Hrvatska još uvijek je u šoku zbog ubojstva 22-godišnjaka u Splitu, a psihijatar Ante Bagarić komenitrao je zašto su takvi događaji danas sve češći.

Rodbina, prijatelji i susjedi opraštaju se od ubijenog 22-godišnjaka u Splitu. Ubojici je sudac odredio istražni zatvor, a sudit će mu se za obično ubojstvo.

Ovaj stravičan događaj šokirao je cijelu Hrvatsku, a stječe se dojam da u današnje vrijeme sve može postati okidač za ovakve činove.

"Nažalost, nije samo dojam nego je to matematika, statistika, to su činjenice da kao društvo postajemo nezreliji umjesto nekog prirodnog sazrijevanja i na tom području međuljudskih odnosa, emocionalnih odnosa, agresije, postajemo nezreliji", rekao je Ante Bagarić, psihijatar.

Pročitajte i ovo Psi iz kampa Borovik Monstruozni čin Gnjusan zločin kod Đakova: "Dvije male duše koje su svakoga dočekivali mašući repom"

"Razvija se jedna kultura da se na bilo kakav stres, podražaj ili uvredu mora odgovoriti vrlo jako. I ono što je još žalosnije i tragičnije, mora se pobijediti. U bilo kojem kontaktu, sukobu, raspravi, mora se pobijediti i to pod bilo koju cijenu", poručio je psihijatar. 

"Ovdje ne znamo o čemu se radi, priča se da bi splitski događaj mogao biti povezan s drogom. Bilo koja psihoaktivna tvar bilo alkohol, psihoaktivni lijekovi ili droga oštećuju osobu u velikoj mjeri i uzimanje takvih tvari je usko povezano s počinjenjem kaznenih djela. Osobe koje uzimaju psihoaktivne tvari, a pogotovo ako ih uzimaju zbog ovisnosti, oštećene su u tom smislu da reagiraju emocionalno, nezrelo, impulzivno, bez kriterija… i zato je važno da da stalno ističemo i u medijima koliko je važno pojačavati tretman i preventivne mjere jer su to bolesne osobe koje evo ovako reagiraju", objasnio je Bagarić. 

"Neko vrijeme se činilo, prije 20 godina da se ta velika epidemija droge u svijetu smanjuje, pa je bio smanjen broj ovisnika o heroinu i o opijatima. Međutim, onda je nastala velika epidemija i situacija se iz godine u godinu pogoršava u Americi, ali i nas to zapljuskuje. Broj ljudi koji uzimaju kokain se nevjerojatno povećava u Hrvatskoj i to će imati teške posljedice za nas kao društvo", objasnio je.

Pročitajte i ovo Protuzračna obrana u Ukrajini Brutalni sustav Ukrajinci rusku raketu nisu oborili Patriotom nego nečim puno jačim: Koliko ih još imaju?

Postavlja se pitanje što mi kao društvo možemo učiniti da bi se zaustavio taj trend.

"Moguće je da imamo stotine instrumenata koji su nam korisni. Da u medijima i mi u struci stalno razvijamo naše odnose kao dogovore pa i kad se ne slažemo da budemo zreliji, da negdje na kraj stavljamo i označavamo uvrijede, prijetnje, galamu i viku. Ako tako radimo dugi niz godina onda zbilja možemo napraviti dobro društvo, dobre grupe. Jedno povećanje tolerancije, jedno razumijevanje za druge - na tome malo radimo", istaknuo je Bagarić. 

"Da ne uđemo u jedan fatalizam, 'evo sad se ništa ne može, to je tako, na ulici je loše, svugdje je loše' – ne. Postoje brojni instrumenti koje trebamo svi razvijati, a koji mogu dovesti do puno puno boljeg stanja", zaključio je.

Oglasio se otac ubijenog mladića 

Lukin otac na Facebooku se oprostio od sina dirljivom porukom.

"Jednog lijepog dana Katija i Toni su spojili srca i silno se zavoljeli, od tog zajedničkog srca stvorili su srce koje je veliko kao kuća, ma šta kuća, veliko kao svemir, i svemir je malen za to srce. To je srce u kojem je bilo mjesta za sve.

Toliko koliko smo ga svi voljeli, to srce je toliko i voljelo nas. To srce je kucalo u predivnom tijelu našeg predivnog djeteta. Luka mu je bilo ime, kao sigurna luka za sve, kao luka mira, ljubavi, mirisa, molitve...

Što je bitno i najbitnije kao luka jednostavnosti, luka u kojoj si mogao biti samo privezan konopima za obalu i ništa, ništa zboriti ni riječi izustiti, njegov osmijeh je sve rekao. Veliko njegovo srce će zauvijek biti tu među nama. Kako je Oliver pjevao: Trag u beskraju, to je taj trag, neizbrisivi trag koji je ostavio za sobom. Hvala vam svima od srca za sve lijepe riječi, misli, podrške, molitve, suze, zagrljaje, pomoći...", napisao je Lukin otac.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene