Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žustra rasprava

Nuklearno oružje uzdrmalo odnose u britanskoj vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativci i liberalni demokrati, koji sačinjavaju britansku koalicijsku vladu, iznijeli su potpuno oprečna stajališta o budućnosti britanskog nuklearnog naoružanja.

Podjela u vladajućoj britanskoj koaliciji oko nuklearnog naoružanja dodatno se zaoštrila u utorak kada su dvije najjače stranke iznijele potpuno suprotne stavove o tome kako to pitanje riješiti u budućnosti.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Henry Zeffman Promjene u Britaniji VIDEO Reporter ostao u šoku kad je shvatio tko će biti novi ministar: "Mislim da nisam poblesavio. Još uvijek to probavljam"

Vladajući konzervativci nazvali su koalicijskog partnera Liberalne demokrate 'naivnima ili nesmotrenima' zbog prijedloga da bi sustav nuklearnih projektila Trident smješten na nuklearnim podmornicama i vrijedan nekoliko milijardi funti trebalo smanjiti.

>> U podzemne vode oko Fukushime ušao i vrlo toksični otpad

Ususret parlamentarnim izborima 2015. i odluci koja bi potom trebala uslijediti kako zamijeniti taj dotrajali sustav, dvije stranke izvukle su prilično različite zaključke iz vladina izvješća o tome postoje li pouzdane alternative.

U izvješću se kao najbolje rješenje predlaže zamjenu sličnim postojećeg sustava koji rabi podmornice klase Vanguard naoružanih raketama Trident, no spominje se i mogućnost da ih bude manje od postojećih četiri, kao i to da ne budu stalno prisutne na moru.

Konzervativni premijer David Cameron smatra kako izvješće pokazuje da nije nužna promjena politike. 'Vladina politika ostaje ista', priopćio je Cameron. 'Nastavit ćemo s kontinuiranim nuklearnim odvraćanjem na moru i programom izgradnje nove flote podmornica opremljenih balističkim raketama', dodao je.

No, ministar iz redova Liberalnih demokrata Danny Alexander rekao je kako izvješće pokazuje da postoji prostor za spuštanje nuklearne obrane na nižu razinu, da jedna podmornica ne bi trebala biti na moru svih 365 dana u godini i da bi se broj nuklearnih podmornica mogao s četiri smanjiti na tri.

'Godine 2016. moramo donijeti važnu odluku i ova studija pokazuje da postoje alternative koje ne umanjuju našu sigurnost, ali nam omogućuju da se maknemo od Drugog svjetskog rata', rekao je Alexander dodajući da bi smanjenje broja podmornica s četiri na tri uštedjelo četiri milijarde funti.

Konzervativni ministar obrane Philip Hammond drži da je Alexanderov prijedlog riskantan i obećava 'sitne uštede uz kockanje sa sigurnošću Velike Britanije'.

'Iskreno, mislim da je prijedlog naivan ili nesmotren', rekao je Hammond BBC-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene