Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama izrazio zabrinutost

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja 'teška prijetnja' svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da nuklearno naoružana Sjeverna Koreja predstavlja 'tešku prijetnju' svijetu, poručivši nepredvidljivom komunističkom režimu u Pjongjangu da mu izgradnja ilegalnog oružja ne jamči vlastitu sigurnost.

Obraćajući se novinarima zajedno s južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom u ružičnjaku Bijele kuće, Obama je naglasio da nova rezolucija Vijeća sigurnosti UN, koja traži zaustavljanje razvoja nuklearnog oružja i balističkih projektila Sjeverne Koreje, mora biti provedena u cijelosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi incident Užas u Splitu! Muškarac pratio ženu automobilom i prijetio joj nožem: "Kći je samo govorila - Mama vozi, mama vozi!" Ilustracija snažni udari vjetra DHMZ zbog vremena upalio upozorenja diljem zemlje: "Budite na oprezu"

Lee Myung-bak je rekao kako su se on i Obama suglasili da 'ni pod kakvim okolnostima neće dopustiti Sjevernoj Koreji da ima nuklearno oružje'. Obama je rekao da zbog prijetnji drugim zemljama i širenja nuklearne tehnologije u svijetu, Sjeverna Koreja ne treba biti priznata kao legitimna nuklearna sila. 'Mi ćemo energično nastaviti s naporima za denuklearizaciju Korejskog poluotoka', rekao je Obama. Kazao je kako predsjednik Lee i on 'nisu došli do zaključka da će Sjeverna Koreja biti, ili da treba biti, nuklearna sila'.

Obzirom na prošlo ponašanje, na ratoboran način s kojim Pjongjang stalno prijeti susjedima, nuklearno naoružana Sjeverna Koreja bez sumnje bi značila destabilizirajuću situaciju i duboku prijetnju ne samo SAD-u već i svjetskoj sigurnosti, rekao je Obama. Lee je naglasio da međunarodna zajednica neće na nove provokacije režima u Pjonjangu, kao što su dodatne nuklearne probe, odgovoriti nuđenjem financijske pomoći. On je pozvao vladu Sjeverne Koreje da oslobodi dvije američke novinarke i jednog južnokorejskog radnika koje drži u svojim zatvorima.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene