Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da nuklearno naoružana Sjeverna Koreja predstavlja 'tešku prijetnju' svijetu, poručivši nepredvidljivom komunističkom režimu u Pjongjangu da mu izgradnja ilegalnog oružja ne jamči vlastitu sigurnost.


Obraćajući se novinarima zajedno s južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom u ružičnjaku Bijele kuće, Obama je naglasio da nova rezolucija Vijeća sigurnosti UN, koja traži zaustavljanje razvoja nuklearnog oružja i balističkih projektila Sjeverne Koreje, mora biti provedena u cijelosti.

Lee Myung-bak je rekao kako su se on i Obama suglasili da 'ni pod kakvim okolnostima neće dopustiti Sjevernoj Koreji da ima nuklearno oružje'. Obama je rekao da zbog prijetnji drugim zemljama i širenja nuklearne tehnologije u svijetu, Sjeverna Koreja ne treba biti priznata kao legitimna nuklearna sila. 'Mi ćemo energično nastaviti s naporima za denuklearizaciju Korejskog poluotoka', rekao je Obama. Kazao je kako predsjednik Lee i on 'nisu došli do zaključka da će Sjeverna Koreja biti, ili da treba biti, nuklearna sila'.

Vezani članci Slika nije dostupna Sj. Koreja ima plutonija za 6 do 8 nuklearnih bombi? Slika nije dostupna 'Napori Irana su uzaludni, a Pjongjang nema prijatelja'

Obzirom na prošlo ponašanje, na ratoboran način s kojim Pjongjang stalno prijeti susjedima, nuklearno naoružana Sjeverna Koreja bez sumnje bi značila destabilizirajuću situaciju i duboku prijetnju ne samo SAD-u već i svjetskoj sigurnosti, rekao je Obama. Lee je naglasio da međunarodna zajednica neće na nove provokacije režima u Pjonjangu, kao što su dodatne nuklearne probe, odgovoriti nuđenjem financijske pomoći. On je pozvao vladu Sjeverne Koreje da oslobodi dvije američke novinarke i jednog južnokorejskog radnika koje drži u svojim zatvorima.

(Hina)