Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako su stigli do Mosula, iračke trupe u gradu i dalje vode bitke s islamistima. Borbe se vode za svaku kuću. U konvoju iračkih tenkova koje su teroristi dočekali u zasjedi bila je i novinarka CNN-a Arwa Damon.


Iračke trupe u Mosulu vode bitke od kuće do kuće kako bi porazili to snažno uporište islamista. S njima je bila Arwa Damon, ratna izvjestiteljica CNN-a. Ovako je opisala što se dogodilo dok je bila u konvoju.

Vezani članci Slika nije dostupna ISIS opet udario na oslobođeni Mosul: U dva samoubilačka napada 74 mrtvih Slika nije dostupna Irački premijer stigao u Mosul i čestitao vojnicima na pobjedi

''Kamerman Bruce Laine i ja bili smo s iračkom jedinicom za protuterorizam. Dogodilo se to da je ISIS konvoj napao iz zasjede u veoma kompleksnom napadu u jednoj od tih uskih uličica kroz koje smo prolazili. Uspjeli su prepoloviti konvoj. Moram reći da je ovo jedno od najstrašnijih iskustava koje sam osobno doživjela, iako iz ratnih zona izvještavam već više od deset godina. Nakon što su podijelili konvoj, isprva s pucnjavom i granatama, počeli su sistemski gađati jedno po jedno vozilo, tenkove, Humveeje, MRAPove…

Počeli su s kraja i primicali se sredini konvoja, prisiljavajući vojnike i nas na izađemo iz vozila, na ulice i ulazimo u zgrade i na taj način stavljaju vojne snage u ranjiviji položaj, jer tada su borci ISIS-a ulazili u zgrade u kojima smo pronašli utočište i napadali ih. Na kraju veoma duga 24 sata, temelj svega je da smo bili pod napadom s oko 22 ranjena vojnika i šest neozlijeđenih. U jednom je trenutku bilo toliko loše, unatoč tome što je jedinica stalno zvala pomoć i nitko nije dolazio. Rekli su da ostaju bez naoružanja, a borci ISIS-a bili su veoma blizu, bili su u zgradi iza one u kojoj smo mi proveli noć s iračkom obitelji.

U zračnom napadu uništena je zgrada, kuća iza nas. Kasnije smo otkrili da je ondje bilo osam boraca ISIS-a. U jednom trenutku, borci ISIS-a bili su na krovu, u susjednoj zgradi, bacali su granate u dvorište te ozlijedili čak i više vojnika s kojima smo bili. Razlog zbog kojeg pomoć nije mogla doći je stoga što su i oni upali u zasjedu tijekom borbi s ISIS-om. Ova situacija ilustrira izazove s kojima se susreću Iračani dok pokušavaju osloboditi drugi najveći grad u toj državi'', ispričala je Damon koja je sada na sigurnom, u Irbilu, 90-ak kilometara udaljen od Mosula.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju