Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruske vlasti objavile su u ponedjeljak zabranu uvoza mliječnih proizvoda novozelandskog proizvođača Fonterra u kojima je pronađena bakterija koja bi mogla izazvati botulizam, a pošiljke tog proizvođača zaplijenila je Saudijska Arabija.


Ruska agencija za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor objavila je da povlači mliječne proizvode Fonterre koji bi mogli biti zaraženi te da obustavlja uvoz tog proizvođača na području Ruske Federacije.

Saudijska agencija za hranu i lijekove obaviještena je o opasnosti te su proizvodi Fonterre zaplijenjeni, prenosi saudijski tisak.

Fonterra je prošli mjesec u tri pošiljke sirutke iz koje se proizvodi hrana za dojenčad i napitci za sportaše otkrila bakteriju Clostridium botulinum. Ta je bakterija uzročnik botulizma, bolesti koja u nekim slučajevima može izazvati paralizu, čak smrt.

>> 'Toksični otpad' iz Srbije zapravo nije ni bio otpad

Vezani članci Pješak na zebri Život mu spasili samo nadljudski refleksi, vozač nije ni pomislio stati Slika nije dostupna 'TPP ograničava ljudima pristup lijekovima koji spašavaju živote'

'Izražavamo duboko žaljenje i potpuno razumijemo zabrinutost roditelja', rekao je na konferenciji za novinare Spierings i dodao da tvrtka redovito, iz sigurnosnih razloga, testira sve proizvode, piše BBC.

Kontaminirani proizvodi izvezeni su u Kinu, najveći svjetski uvoznik mliječnih proizvoda, kojoj se u ponedjeljak tvrtka ispričala. Proizvodi su izvezeni još i u Maleziju, Vijetnam, na Tajland i Saudijsku Arabiju.

'Testovi su potvrdili da su proizvodi kontaminirani tek 31. srpnja. Istoga dana objavili smo rezultate i obavijestili svoje kupce kao i novozelandsku vladu', rekao je Spierings.

Zasad nema dojava o potencijalnoj zarazi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook