Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon

Svi rođeni nakon 2008. godine više neće moći kupiti duhanske proizvode: "Želimo osigurati da mladi nikada ne počnu pušiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novozelandska vlada donijela je odluku o zabrani prodaje duhana rođenima nakon 2008. godine. Također, smanjit će broj trgovina koje prodaju duhanske proizvode s oko 8000 na 500.

Novi Zeland će zabraniti prodaju duhana sljedećoj generaciji, u pokušaju da na kraju postupno ukine pušenje kao naviku. Svatko rođen nakon 2008. godine neće moći kupiti cigarete ili duhanske proizvode tijekom života, prema zakonu koji bi trebao biti donesen sljedeće godine.

"Želimo osigurati da mladi nikada ne počnu pušiti", rekla je ministrica zdravstva Ayesha Verall.

Ovaj potez dio je sveobuhvatnog suzbijanja pušenja koje je u četvrtak objavilo novozelandsko ministarstvo zdravlja. Liječnici i drugi zdravstveni stručnjaci u zemlji pozdravili su "vodeće svjetske" reforme koje će smanjiti pristup duhanu i ograničiti razinu nikotina u cigaretama.

"To će pomoći ljudima da prestanu ili prijeđu na manje štetne proizvode te će smanjiti vjerojatnost da mladi ljudi postanu ovisni o nikotinu", rekla je profesorica Janet Hook sa Sveučilišta Otago.

Novi Zeland je odlučan u namjeri da postigne nacionalni cilj smanjenja stope pušenja na pet posto do 2025. godine, s ciljem konačnog potpunog eliminiranja, navodi BBC.

Trenutačno oko 13 posto odraslih osoba na Novom Zelandu puši, što je manje u odnosu na 18 posto prije otprilike deset godina. No, stopa je mnogo viša - oko 31 posto - među autohtonim stanovništvom Maora, koje također pati od veće stope bolesti i smrti.

Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda kaže da pušenje uzrokuje jedan od četiri raka i ostaje vodeći uzrok smrti koja se može spriječiti za pet milijuna stanovnika. Industrija je već više od desetljeća na meti zakonodavaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen je Nevjerojatan ulov na granici: Grka uhvatili s više od 305.000 kutija cigareta

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prvi na svijetu U Velikoj Britaniji e-cigarete bi se uskoro mogle dobiti na recept kao lijek za prestanak pušenja

U sklopu mjera najavljenih u četvrtak vlada je također uvela velike kontrole nad pušenjem duhana, uključujući značajno ograničenje gdje se cigarete mogu prodati kako bi se uklonile iz supermarketa i dućana na uglu. Broj trgovina ovlaštenih za prodaju cigareta bit će drastično smanjen na manje od 500 sa sadašnjih oko 8000, kažu dužnosnici.

Posljednjih godina vaping - pušenje e-cigareta koje proizvode paru koja također isporučuje nikotin - postao je daleko popularniji među mlađim generacijama od cigareta. Zdravstvene vlasti Novog Zelanda upozoravaju, međutim, da vaping nije bezopasan. Istraživači su također pronašli opasne tvari koje uzrokuju rak u tekućinama e-cigareta. Ali 2017. godine zemlja je usvojila vaping kao put za pomoć pušačima da prestanu pušiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene