Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je novi soj koronavirusa, omikron. Kaže da se prati situacija te da moramo biti spremni na sve. Dodao je i da je veliki broj necijepljenih ''dao život novom soju virusa''.

Galerija Vili Beroš Vili Beroš +0 Ministar zdravstva Vili Beroš nastavlja borbu s pandemijom - 4

Omikron, novi soj koronavirusa, komentirao je u subotu ministar zdravstva Vili Beroš.

Kazao je kako se prati situacija u svijetu i Europi. ''Pratimo situaciju i u svijetu i Europi. U stalnoj smo komunikaciji sa svim relevantnim resorima kako bismo maksimalno bili pripravni i za novi soj virusa.

U ovom trenutku, još nije poznat konačni učinak tih 30-tak mutacija na šiljak kompleksu virusa, odnosno predstavlja li unaprijeđenu verziju delta virusa u smislu zaraznosti i razine otpornosti na cjepivo. Obećava najava farmaceutskih kuća, poznata od ranije, da mogu u kraćem vremenu prilagoditi cijepivo'', rekao je.

Podsjetio je da se svi trebaju pridržavaju epidemioloških mjera.

''Ne zaboravimo, i protiv ovog virusa učinkovite su osnovne epidemiološke mjere: distanca, maske, dezinfekcija, prozračivanje i izbjegavanje okupljanja! A protiv novih mutacija - cijepljenje! Upravo velik bazen necijepljenih dao je život novom soju virusa. Pametniji smo od toga, nije kasno za zaokret! Slušajmo struku, poštujmo epidemiološke mjere i cijepimo se'', poručuje ministar zdravstva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju