Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena neovisnosti

Novi udarac za Škote: Izglasaju li neovisnost evo što ih čeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako Škotska u rujnu izglasa neovisnost na referendumu, biti će automatski izbačena iz EU, a neće moći zatražiti ulazak još narednih pet godina.

Jean-Claude Juncker, novi šef Europske unije, bio je jasan kad je u utorak navečer izjavio da Europskoj uniji treba odmor od prihvaćanja novih članica. 'Pod mojim vodstvom Europske komisije, pregovori koji traju će se nastaviti... no daljnje proširenje neće se nastaviti tijekom idućih pet godina', poručio je Juncker, a prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko je Nicholas Rossi? Očajni pokušaji da izbjegne suđenje: Muškarac optužen za silovanja lažirao smrt, njegov novi plan je još biziarniji Slika nije dostupna San o neovisnosti 'Ako banda ne ispuni obećanja otkrit će da nema gore osvete od prezrene nacije'

Slično je govorio i njegov prethodnik Jose Manuel Barroso, koji je isticao da bi priključenje Škotske EU bilo 'iznimno teško, ako ne čak i nemoguće'.

Dobili na lotu i donirali milijune u kampanju za neovisnost Škotske

Pokret 'Da' (Yes), koji želi neovisnost Škotske doživio je tako novi udarac, a prema posljednjim anketama, zagovarači ostanka u Uniji s Velikom Britanijom ionako vode s 45 nasuprot 34 posto glasača.

Udarac je to i zbog toga što bi se Škotska onda morala priključiti B-listi zemalja koje čekaju svoj red za ulazak u EU, što uključuje zemlje Balkana, Moldovu i Ukrajinu.

Hrvatska je u tom smislu uhvatila posljednji vlak za neko vrijeme.

Izlazak iz jedinstvenog europskog tržišta bio bi i jak udarac škotskoj ekonomiji.

Juncker je vrlo hladno komentirao viziju šefa Škotske nacionalne stranke Alexa Salmonda, koji želi voditi novu naciju. 'Ne postaje se članom Eu-a tako što se samo napiše pismo', zaključio je Juncker. EU nema simpatije za Škote.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene