Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritična zona

Novi sukob u Kašmiru: Pakistan optužuje Indiju za ubojstvo civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistan je u ponedjeljak optužio indijske vojnike da su zapucali s pakistanske strane granice između tih dviju zemalja, na spornom području Kašmira, ubivši jednog civila, rekao je vojni dužnosnik u Islamabadu.

Najnoviji izgred između dviju suparničkih zemalja dogodio se u ponedjeljak rano ujutro u sektorima Bhattal, Chirikot i Satwal, duž crte razdvajanja (LoC) koja zapravo dijeli Indiju i Pakistan u himalajskom području Kašmiru.

Pročitajte i ovo Antiratni prosvjedi u Indiji, ilustracija (Foto: AFP) Sve više žrtava U razmjeni vatre Pakistana i Indije ubijeno najmanje 4 civila: Mlada majka i dvoje djece podlegli ozljedama, otac kritično Ostaci indijskog borbenog aviona nakon što je srušen u Kašmiru (Foto: AFP) - 1 Pakistan i Indija Počinje li rat nuklearnih sila: 9 hrvatskih vojnika na području zahvaćenom sukobima, MORH tvrdi - na sigurnom su

'Civil (pakistanski) pretrpio je mučeništvo zbog pucnjeva iz Indije', rekao je taj dužnosnik. 'Pakistanske snage su uspješno odgovorile na indijske pucnjeve', priznao je anonimni vojni dužnosnik, ne rekavši ima li žrtava na indijskoj strani granice u odgovoru pakistanske vojske.

Indijska vlada je prošlog tjedna izravno optužila pakistansku vojsku da je odgovorna za smrt petorice indijskih vojnika na granici između dviju zemalja. Pakistan je zanijekao bilo kakvu umiješanost u taj smrtonosni napad.

>> TALIBANI UPALI U ZATVOR: Odjeveni u policajce izvukli 200 kriminalaca

Indija i Pakistan, dvije nuklearne sile snažno militarizirane, triput su ratovale otkako su se 1947. istodobno odvojile od britanskog carstva. Dvaput su ratovali zbog Kašmira, područja koje su međusobno podijelili i polažu pravo na nj.

Od 2003. u Kašmiru je na snazi primirje. Mirovni pregovori dviju zemalja stidljivo su se nastavili 2011., tri godine nakon napada u Bombayju, u kojemu je poginulo 166 ljudi, za koji je, kako tvrde indijske vlasti, odgovorna pakistanska naoružana islamistička skupina Lashkar-e-Taiba.

Ovi novi okršaji u Kašmiru događaju se u vrijeme kada je novi pakistanski premijer Nawaz Sharif poboljšanje indijsko-pakistanskih veza postavio kao priroritet svog mandata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene