Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koalicija se širi

Napadi na IS: 'Operacije u Siriji gotovo su neprekidne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države su u noći na subotu izvele nove zračne udare na položaje Islamske države (IS) u Siriji, a koaliciji protiv džihadista priključile su se tri europske države.

'U Siriji traju američke zračne operacije', rekao je noćas u Washingtonu američki obrambeni čelnik, ne otkrivajući pojedinosti o broju udara, o ciljevima i o mogućem sudjelovanju drugih zemalja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Slika nije dostupna Zračni napadi OJAČALI UDARI NA IS Francuska se priprema, V. Britanija ubila vlastite državljane

Taj čelnik koji je htio ostati anoniman, istaknuo je da su operacije u Siriji sada 'gotovo neprekidne'.

Velika Britanija, Danska i Belgija će ubuduće sudjelovati u zračnim udarima u Iraku, ali ne i u Siriji.

U Londonu je velika većina zastupnika glasovala za prijedlog premijera Davida Camerona koji je pozvao na 'uništenje (...) mreže smrti', posluživši se riječima koje je za govornicom UN-a izrekao američki predsjednik Barack Obama.

U tekstu prijedloga se odobravaju 'zračni udari' u Iraku i napominje da London 'neće slati britanske vojnike na borbena područja'.

Nakon ovog glasovanja, šest britanskih lovaca-bombardera Tornado stacioniranih na Cipru moglo bi ubrzo poletjeti.

I belgijski parlament je odobrio intervenciju u Iraku, također samo ondje, pa je šest borbenih zrakoplova F-16 poletjelo prema Jordanu. Belgijski zrakoplovi mogli bi početi djelovati 'već sutra', u subotu, rekao je ministar obrane Pieter De Crem.

Najposlije, i Danska je u petak objavila da šalje u Irak sedam F-16 radi sudjelovanja u ofenzivi.

IS prestao crpiti naftu u Siriji u strahu od bombardiranja

Dosad je samo Francuska sudjelovala u zračnim udarima u Iraku, uz Sjedinjene Države koje predvode međunarodnu koaliciju protiv IS-a a u Siriji im pomaže pet savezničkih arapskih zemalja: Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Bahrein.

Od početka zračnih udara u Siriji u utorak poginuo je 141 džihadist, među kojima 129 stranaca, među njima pak 84 pripadnika IS-a, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Američki državni tajnik John Kerry opetovao je da rat SAD-a protiv IS-a nipošto ne pridonosi ostanku na vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

SAD je izrijekom isključio mogućnost bilo kakva sudjelovanja Damaska u koaliciji i podupire pobunjeničke skupine koje se smatraju umjerenima a bore se istodobno s džihadistima i s vlasti predsjednika Asada.

Rusija je kritizirala takvo stajalište. Govoreći novinarima u UN-u, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su američki zračni udari u Siriji nezakoniti ako nisu dogovoreni s Damaskom koji je inače saveznik Moskve. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene