Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi detalji

Preslušano 1.500 kaseta iz bin Ladenovog skloništa - otkriveni šokantni detalji o vođi Al-Kaide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki materijali datiraju još iz 60-tih godina prošlog stoljeća, a osim bin Ladenovih govora i govornih bilješki na njima je snimljeno još oko 200 osoba.

Detalji o životu jednog od najpoznatijih terorista na svijetu, bivšeg vođe Al-Kaide Osame bin Ladena otkriveni su nakon pomnog proučavanja 1500 audio kaseta koje su pronađene u njegovoj bazi u Kandaharu. Tamo su se pripadnici Al-Kaide sastajali prije nego što su morali pobjeći pred Amerikancima 2001. godine.

Kasete je otkrila lokalna obitelj i odnijela ih u trgovinu, nakon pada talibanske vlasti, u nadi da će ih prodati. No, snimatelj CNN doznao je za bin Ladenovu 'imovinu' te je uspio nagovoriti vlasnika trgovine da mu preda kasete. Potom su završile u rukama profesora Flagga Millera stručnjaka za arapski.

Neki materijali datiraju još iz 60-tih godina prošlog stoljeća, a osim bin Ladenovih govora i govornih bilješki na njima je snimljeno još oko 200 govornika. Na jednoj kaseti bio je politički govor za Palestinu preko kojeg je presnimljena pjesma Enrica Maciasa, pravog imena Gastona Ghrenassia, što je za Millera bio totalni šok.

'S obzirom da je Bin Laden bio antisemit, činjenica da je slušao glazbu francusko-alžirskog Židova, potpuno je iznenađujuća', kazao je Miller a prenosi Daily Mail.

No, onda je uslijedio još jedan šok za njega. Teroristički vođa imao je i govore Mahatme Ghandija koji su mu bili inspiracija za obraćanje svojim sljedbenicima 1993. i pozivima na bojkot svega što je američko.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Ilustracija policijskog očevida u New Yorku Očevid u tijeku Pronađen leš u gradskom rezervoaru: Stanovnici pozvani da prije uporabe vodu prokuhaju

Poginulo četvero rođaka Osame bin Ladena?

'Audio snimke otkrivaju puno o bin Ladenu i njegovim pokušajima da stvori o sebi sliku vojno osposobljenog militanta što je bio dosta težak zadatak s obzirom da su ga u počecima doživljavali kao kicoša koji nosi dizajnerske čizme', kaže Miller.

Još jedna stvar koja ga je iznenadila preslušavajući snimke je nedostatak kritika Zapada i Amerike. Većina bin Ladenove ljutnje bila je usmjerena protiv muslimana koji ne slijede vehabije. Mjesec dana prije napada na WTC u New Yorku u govoru na vjenčanju svojeg čuvara, Ume, naznačio je 'Plan'.

'Nije otkrio nikakve detalje ali kazao je da će svi uskoro čuti novosti i traži Boga da 'podari uspjeh braći', kazao je Miller.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene