Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska središnja banka objavila je da će 4. travnja u opticaj biti puštena nova novčanica od 50 eura.


Nova novčanica od 50 eura četvrta je novčanica iz serije Europa. Prethodile su joj nove novčanice od 5 eura, 10 eura i 20 eura, koje su već izdane.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Crna prognoza: WHO otkrio koliko mrtvih od COVIDA u Europi predviđaju za iduća tri mjeseca Slika nije dostupna Novi izgled najkorištenije i najkrivotvorenije novčanice Eurozone

Serija novčanica Europa ima zaštitna obilježja - sadržava portret Europe, lika iz grčke mitologije. Kada pogledate kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti, na prozirnom prozoru u gornjem dijelu holograma pokazat će se portret Europe, lika iz grčke mitologije, vidljiv na objema stranama novčanice.

Portret je vidljiv i u vodenom znaku. Na licu novčanice nalazi se "smaragdna brojka", sjajna brojka koja, kada se novčanica nakreće, mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu, i na kojoj se vidi svjetlosni efekt, odnosno svjetlost koja se miče gore-dolje.

Novčanica od 50 € najčešće je upotrebljavan apoen i čini 45 % euro novčanica u optjecaju.

Podsjetimo, novčanica od 50 eura predstavljena je 5. srpnja prošle godine u Europskoj središnjoj banci u Njemačkoj.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju