442442
442442
442442
442442
442442

Novi izgled najkorištenije i najkrivotvorenije novčanice Eurozone

  • , 05.07.2016., 22:41
  • Autor:
  • komentara

Novčanica od 50 eura jedna je od najkorištenijih i najčešće krivotvorenih novčanica Eurozone.

 
 
 
 
Nova novčanica od 50 eura (Foto: AFP)
Nova novčanica od 50 eura (Foto: AFP)

Sljedeće godine stižu nove novčanice od 50 eura. Europska centralna banka predstavila je novi izgled jedne od najkorištenijih i najčešće krivotvorenih novčanica Eurozone, što je ujedno bio i razlog za promjenu.

'Uvođenje nove novčanice našu će valutu učiniti još sigurnijom', proučuje Yves Mersch iz Europske centralne banke.

Novčanica od 50 eura čini 45 posto svih eura u opticaju. Prema podacima centralne banke, novčanica od 50 eura više je ngo onih od 5, 10 i 20 zajedno.

Objašnjeno je i zašto nove novčanice stižu tek iduće godine.

'Zato jer će kroz tih 9 mjeseci proizvođači opreme, bankari i ostali imati vremena naviknuti se na novu novčanicu. Tako ćemo biti sigurni da će na dan uvođenja biti prihvaćena i distribuirana bez znatnijih problema', kaže Yves Mersch.

Nova novčanica od 50 eura (Foto: AFP)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se